avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la bunici contestata de veri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la bunici contestata de veri

Bunicii mei materni au avut proprietati (casa si pamant) confiscate de comunisti.
Bunicii au avut 3 fete, mama, o matusa fara copii, si o matusa emigrata in Germania in anii 70.
Prin 1978 matusa din Germania a venit in vizita in Romania si si-a rugat surorile sa-i dea un document notarizat prin care cele 2 surori renuntau la dreptul lor la averea parintilor (in acel moment inexistenta fiind confiscata de comunisti) in favoarea sorei din Germania, cu scopul ca aceasta sa incerce sa obtina despagubiri pentru aceasta avere din partea statului german (considerand ca matusa era cetatean german). Nu stiu daca matusa a obtinut vreodata aceste despagubiri sau nu.

Dupa revolutie, in 1998, mama si sora ei din Romania au revendicat in justitie averea bunicilor si au castigat prin decizie definitiva si irevocabila a curtii de apel. La acel moment matusa din Germania le-a spus (verbal) surorilor ei ca ea nu are nici o pretentie la averea bunicilor, si ca deci este OK ca cele 2 surori sa recupereze aceasta avere.
Dupa momentul recuperarii, prin 2002, matusa din Germania a venit in Romania in vizita, a cunoscut situatia retrocedarii in fapt, si din nou NU a ridicat nici o pretentie, fiind de acord ca surorile ei sa fie proprietare.
Matusa din Germania a decedat in 2012, cealalta matusa a decedat in 2014 iar anul asta a decedat si mama.
Acum trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma matusii care a trait in Romania, si nu a avut copii (cea din Germania are 2 copii, iar eu sunt unic mostenotor al mamei)
Cei 2 veri ai mei au dat declaratie de acceptare la succesiune pentru dreptul lor de pe urma matusii comune.
Totodata au ridicat pretentii la dreptul mamei lor (inexistent prin actul de proprietate actual) in baza acelei hartii din 1978. Se pare ca intentioneaza sa ceara in justitie modificarea actelor de proprietate, in sensul adaugarii mamei lor pe acest act.

Intrebare:

Ce sanse au sa reuseasca aceasta actiune, tinand cont ca mama lor a fost de acord (verbal) ca surorile ei sa recupereze averea bunicilor, si ca timp de peste 12 ani de la momentul recuperatii in justitie si pana la deces, matusa din Germania fiind in viata NU a intreprins nimic in acest sens. In plus nici copii ei (verii mei) nu au facut nimic ca sa o determine pe mama lor sa-si recupereze dreptul la averea bunicilor, iar urmatorii 2 ani dupa decesul mamei lor si pana la decesul celorlalte 2 surori, au mentinut aceasta situatie.
S-au trezit acum in 2015 cand nici una din cele 3 surori nu mai este in viata, si intentioneaza sa rastoarne vointa mamei lor, pe baza unei hartii din 1978, data de celelalte 2 surori in dorinta de a-si ajuta sora din Germania.

Dupa parerea mea ca nespecialist, demersurile lor acum in 2015, nu fac nici un sens.

Au vreo sansa de succes in justitie?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
mirceani, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 15:59, 26 Iunie 2015
Cred ca da.
Toti antecesorii/succesorii defunctului au vocatie, in limita prevederilor legale, la mostenire pana la eventuala proba contrarie. In dezbaterile succesorale de la Notarul public, incercati sa probati afirmatiile Dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Notarul are toate actele de proprietate pe numele mamei si ale matusii comune.
matusa din Germania lipseste din aceste acte, expres prin vointa ei.
Intre 1998 (cand s-a obtinut actul de proprietate prin retrocedare de la stat) si pana in 2012, cand a decedat, matusa din Germania NU si-a exprimat dorinta sa fie adaugata in actele de proprietate. La fel nici copiii ei (verii mei) nu au sfatuit-o pe mama lor sa faca asa ceva.

Care este atunci baza legala prin care ei ar putea acum in 2015 sa rectifice acest act de proprietate din 1998 ?
Pana nu studiaza cineva actele este greu sa primiti un raspuns exact.Ce reprezinta acea hartie din 1978, este testament?
Hartia din 1978 este o declaratie notariala prin care surorile din Romania declara ca NU au nici o pretentie la dreptul sorei din Germania la partea acesteia din mostenire.
La momentul respectiv, 1978, averea era confiscata de comunisti, iar sora din Germania incerca sa obtina despagubiri de la statul german. In eventualitatea ca le-ar fi obtinut (nu cunosc) mama si sora ei renuntau la orice pretentie fata de acea despagubire.
Ulterior, 20 de ani mai tarziu (1998) matusa din Germania a renuntat (verbal) la dreptul ei din mostenirea care a fost recuperata in instanta, fiind de acord si la curent cu situatia ca cele 2 surori din Romania sa recupereze intreaga avere.
A mai trait 12 ani dupa aceea, fara a avea vreodata vreo pretentie.
Acum fiica ei are...desi avea ocazia sa si le exprime cat erau in viata toate cele 3 surori, dar nu a facut-o.

Cu aceste clarificari, exista vreo sansa ca verii sa poata rasturna situatia existenta, sau nu?
Daca da, cum?
Nu este clar, trebuiesc studiate actele.

Alte discuții în legătură

Mostenire mirceani mirceani Bunicii mei au avut o casa confiscata de comunisti. Casa a fost recuperata in justitie de catre mama si sora ei, acum 15 ani, prin decizie definitiva si ... (vezi toată discuția)
Mostenire mirceani mirceani Mama si sora (fara copii) ei au obtinut in justitie acum 20 de ani (1998) prin sentinta definitiva imobilul proprietatea bunicilor mei, confiscat de comunisti ... (vezi toată discuția)
Mostenire paul 2008 paul 2008 la fel ca multa lume de aici am si eu o problema..la care as vrea sa gasesc o rezolvare.Dupa moartea bunicilor,mama a semnat intr-un moment de slabiciune ... (vezi toată discuția)