avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la bunici contestata de veri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la bunici contestata de veri

Bunicii mei materni au avut proprietati (casa si pamant) confiscate de comunisti.
Bunicii au avut 3 fete, mama, o matusa fara copii, si o matusa emigrata in Germania in anii 70.
Prin 1978 matusa din Germania a venit in vizita in Romania si si-a rugat surorile sa-i dea un document notarizat prin care cele 2 surori renuntau la dreptul lor la averea parintilor (in acel moment inexistenta fiind confiscata de comunisti) in favoarea sorei din Germania, cu scopul ca aceasta sa incerce sa obtina despagubiri pentru aceasta avere din partea statului german (considerand ca matusa era cetatean german). Nu stiu daca matusa a obtinut vreodata aceste despagubiri sau nu.

Dupa revolutie, in 1998, mama si sora ei din Romania au revendicat in justitie averea bunicilor si au castigat prin decizie definitiva si irevocabila a curtii de apel. La acel moment matusa din Germania le-a spus (verbal) surorilor ei ca ea nu are nici o pretentie la averea bunicilor, si ca deci este OK ca cele 2 surori sa recupereze aceasta avere.
Dupa momentul recuperarii, prin 2002, matusa din Germania a venit in Romania in vizita, a cunoscut situatia retrocedarii in fapt, si din nou NU a ridicat nici o pretentie, fiind de acord ca surorile ei sa fie proprietare.
Matusa din Germania a decedat in 2012, cealalta matusa a decedat in 2014 iar anul asta a decedat si mama.
Acum trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma matusii care a trait in Romania, si nu a avut copii (cea din Germania are 2 copii, iar eu sunt unic mostenotor al mamei)
Cei 2 veri ai mei au dat declaratie de acceptare la succesiune pentru dreptul lor de pe urma matusii comune.
Totodata au ridicat pretentii la dreptul mamei lor (inexistent prin actul de proprietate actual) in baza acelei hartii din 1978. Se pare ca intentioneaza sa ceara in justitie modificarea actelor de proprietate, in sensul adaugarii mamei lor pe acest act.

Intrebare:

Ce sanse au sa reuseasca aceasta actiune, tinand cont ca mama lor a fost de acord (verbal) ca surorile ei sa recupereze averea bunicilor, si ca timp de peste 12 ani de la momentul recuperatii in justitie si pana la deces, matusa din Germania fiind in viata NU a intreprins nimic in acest sens. In plus nici copii ei (verii mei) nu au facut nimic ca sa o determine pe mama lor sa-si recupereze dreptul la averea bunicilor, iar urmatorii 2 ani dupa decesul mamei lor si pana la decesul celorlalte 2 surori, au mentinut aceasta situatie.
S-au trezit acum in 2015 cand nici una din cele 3 surori nu mai este in viata, si intentioneaza sa rastoarne vointa mamei lor, pe baza unei hartii din 1978, data de celelalte 2 surori in dorinta de a-si ajuta sora din Germania.

Dupa parerea mea ca nespecialist, demersurile lor acum in 2015, nu fac nici un sens.

Au vreo sansa de succes in justitie?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
mirceani, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 15:59, 26 Iunie 2015
Este mai mult decat clar:

Exista decizie definitiva si irevocabila emisa de curtea de apel pe numele celor 2 surori din Romania, care stabileste dreptul lor de proprietate asupra acestei averi, in cota de 50% fiecare.
La acel moment, sora din Germania a luat cunostinta de acest act, si a fost total de acord cu el, si a mai trait 12 ani dupa aceea. In plus sora din Germania NU s-a constituit parte in procesul de recuperare a averii si a declarat verbal sororilor ei ca renunta.

Fiica ei (verisoara mea) pretinde acum dreptul mamei ei (teoretic o treime din averea bunicilor) in conditiile in care mama ei a fost de acord ca surorile ei sa mosteneasca tot, ea renuntand. Toate cele 3 surori au decedat intre timp.

Deci ce poate face verisoara mea (si fratele ei) ca sa restaureze dreptul mamei lor, la care aceasta a renuntat fiind in viata?

Logica dinteaza ca nu mai poate face nimic, si trebuie sa accepte vointa mamei ei, dar eu nu sunt avocat, de aceea intreb aici.
Daca o instanta a decis ceva se va lua in seama.
Restul sunt aspecte de analizat in amanunt.
Se poate intampla ca un mostenitor sa nu poata sa ajunga sa stapaneasca o mostenire din varii motive.

Dreptul la mostenire este una si ceea ce se poate intampla poate fi cu totul altceva.
Legea poate fi complicata tare atunci cand se interpreteaza.

Simplist privind lucrurile va mosteni cel care are dreptul iar cel care nu are drept nu va mosteni.Dar, daca apar probleme juridice lucrurile nu vor fi simple.

Mai este si legea germana care se aplica in functie de bunuri si unde se afla acestea.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din bunurile confiscate:
- 3/4 dvs. (tot ce avea mama dvs.+ jumatate din averea matusii fara copii)
- 1/4 verii impreună (jumatate din averea matusii fara copii)

Asta în cazul în care "hârtia din 1978" nu este ceea ce ati zis mai intai ca ar fi (declaratie autentica de renuntare), ci ceea ce pare că ar fi, dupa cele ce aţi zis mai mai pe urmă...

Daca dvs. va este "mai mult decat clar", în schimb mie mi-e clar (de pe la începutul profesiei) că intre ceea ce spune omul si ce scrie prin hartiile pe care le are, distanţa este cam de la pamânt la lună. (Unii nu consideră că ar fi cazul să-ţi spună complet nici macar cum ii cheamă. Si dacă-l crezi pe vreunul pe cuvânt, că-l cheamă doar Vasilică, nu si Ionică ... să vezi ce de treabă aveai si nu ştiai. De la indreptat erori pană la descurcat te miri ce alte încurcături ) Nu va suparati, dar noi nu mai credem demult in vorbe. Defect profesional :)

Intre ceea ce verisorii spun că ar vrea (1/3) si ceea ar putea capăta (1/4) ...eu m-aş aşeza la masă, cu creionul pe hartie...

Bunurile REtrocedate se cuvin celor ce le-au cerut. (in speta 2 dintre surori), nu celor ce au privit de departe. Dar ...amanuntele (maia les cele din "hârtia din 1978") fac diferenţa...
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
romascanu, moderator
Intradevar, hartia din 1978 NU este ceea ce am zis in prima postare (pt ca la acel moment NU o citisem, doar auzisem despre ea de la verii care o au)
Intre timp am primit o copie a hartiei, am citit-o, si ESTE cum am zis in postarea ulterioara, adica mama si sora ei din Ro renunta la eventuale pretentii la dreptul sororii nr 3 (cea din Germania) si nicidecum NU renunta la drepturile lor (ulterior primite in instanta).
Cu elte cuvinte, in eventualitatea in care sora din Germania ar fi primit despagubiri de la statul federal, mama si sora ei din Ro NU aveau nici o pretentie la acei bani (la vremea aceea marci germane).
Interesant de aflat daca matusa din Germania a primit vreodata aceste despagubiri, nu stiu, si verii nu spun.
Tocmai am incercat sa discut cu varul meu pe aceasta tema, in incercarea de a finaliza succesiunea cat mai repede.

Am aflat cu stupoare ca in opinia lui, mama lor nu a renuntat niciodata la treimea ei (desi actele intocmite acum 17 ani la vremea cand matusa mea era in viata arata contrariul, si ca in urmatorii 15 ani de la intocmirea actelor existente pana la deces, matusa (si copiii ei - verii mei) nu si-au exprimat niciodata intentia ca ar dori sa modifice actele de proprietate)
In plus, tot in opinia lui, eu sunt "vinovat" pentru aceasta stare de fapt, ceea ce mi se pare cel putin absurd.

Tinand cont de aceasta situatie, cum anume pot rezolva problema acestei succesiuni, considerand ca probabli la notar nu se va putea finaliza cazul.

Banuiesc ca ar trebui sa merg in instanta.

Ce anume ar trebui sa cer acolo?
Pe cine ar urma sa actionez in judecata?
Care este un posibil parcurs al unui asemenea caz in instanta?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mirceani mirceani Bunicii mei au avut o casa confiscata de comunisti. Casa a fost recuperata in justitie de catre mama si sora ei, acum 15 ani, prin decizie definitiva si ... (vezi toată discuția)
Mostenire mirceani mirceani Mama si sora (fara copii) ei au obtinut in justitie acum 20 de ani (1998) prin sentinta definitiva imobilul proprietatea bunicilor mei, confiscat de comunisti ... (vezi toată discuția)
Mostenire paul 2008 paul 2008 la fel ca multa lume de aici am si eu o problema..la care as vrea sa gasesc o rezolvare.Dupa moartea bunicilor,mama a semnat intr-un moment de slabiciune ... (vezi toată discuția)