Asociatiei Handicapatilor Locomori din Timisara (AHL-TM), va adreseaza rugamintea de a o ajuta cu un raspuns la o situatie cu care se confrunta asociatia.
Descriea pe scurt a AHL-TM : Membrii asociatiei au deficiente la membrele superioare, inferioare, sau deficiente de auz si vorbire. In functie de gradul de handicap acestia pot participa, printre altele, la diverse activitati productive sub forma unei terapii ocupationale. In urma acestor activitati pot rezulta venituri care, o parte sunt folosite de asociatie si o alta parte de catre membrii care participa direct la realizarea acestora. Din punct de vedere fiscal partea din venituri care nu depaseste 15000 euro (dar nu mai mult de 10% din veniturile neimpozabile) nu este impozabila, doar diferenta fiind purtatoare de impozit pe profit.
Intrebarile sunt urmatoarele : membrii asociatiei care participa la realizarea acestor venituri si sunt recompensati prin decontarea unor cheltuieli personale (bunuri si servicii), pot intra sub incidenta Codului Muncii ? Mentionam ca activitatile mai sus amintite nu pot fi normate, nu pot fi individualizate (fiecare face ce poate), nu pot fi organizate ca timp (fiecare vine cand vrea si daca vrea) si nu pot fi previzionate (intrun an pot exista sau nu activitati de cest tip), situatie in care existenta unui contract de munca este imposibila. Care ar fi solutia pentru a nu incalca legislatia in incercarea de a rezolva o parte din problemele persoanelor cu handicap ?
Nu aveti legatura cu prevederi din codul muncii. Catre membrii asociatiei puteti face donatii si sponsorizari in natura sau in numerar pentru acoperirea anumitor nevoi medicale . In acest caz activitatea este de voluntariat si fara recompense.
Dar puteti sa faceti si angajari pe perioada nedeterminata dar cu timp redus daca apare posibilitatea desfasurarii unor activitati continue pe un timp mai indelungat si sa beneficiati de ceva facilitati fiscale pentru impozitele legate de aceste persoane.
Dumneavoastra stiti concret cat de mult se implica anumite persoane sau cat de putin. Si ce anume presteaza efectiv. Poate va ganditi si la autorizarea ca unitate protejata, sau merg prea departe fata de situatia concreta de la dumneavoastra?
Buna ziua , multumim pentru raspuns si venim cu urmatoarea complectae:
Caz concret: asociatia a facturat catre un SRL. suma de 2006 ron
conform hotararii AHL suma de 802 ron (40%) ramane in asociatie ca venit net iar suma de 1203 ron (60%) a fost distribuita membrilor asociatiei sub forma de decontare a unor bonuri fiscale pentru bunuri cumparate de acesti membrii.
Intrebarea este: suma de 1203 ron repartizata membrilor este un venit pentru acestia si se supune Codului Muncii avand in vedere ca in literatura de specialitate se spune ca orice venit personal se supune impozitarii si poate fi asimilat ca venit din salarii ? Poate ITM sau organele fiscale sa faca o interpretare de acest fel?
Va multumim !!!
Sa aveti semnate contracte de voluntariat cu persoanele care participa la activitatile acelea aducatoare de venit. Da, banii vor fi dati ca donatii si sponsorizari catre diferiti membrii.