Buna seara,
Cum as putea sa recuperez banii pentru munca prestata la un job part time, la care nu am semnat un contract, desi mi s-a spus ca am contract de zilier, eu trimitant copie dupa buletin si cont bancar? Legatura cu firma respectiva s-a tinut prin e-mailuri, firma de curierat prin care am primit materiale si mesaje.
Registrul de evidenţă a zilierilor. În vederea angajării de lucrări cu zilieri, beneficiarul trebuie să înfiinţeze Registrul de evidenţă a zilierilor. Registrele de evidenţă a zilierilor se păstrează la sediul persoanei juridice (şi/sau la punctele de lucru, în cazul celorlalţi angajatori care au căpătat acest drept, prin modificările la lege). În calitatea sa de angajator, beneficiarul este obligat să completeze Registrul de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii, în ordine cronologică, pentru toţi zilierii, cu următoarele precizări: datele de identificare a beneficiarului, data fiecărei zile de lucru a zilierului; numele, iniţiala tatălui şi prenumele zilierului; actul de identitate; CNP-ul zilierului; semnătura zilierului la începerea activităţii, înainte de începerea activităţii şi după instructajul făcut de beneficiar; locul explicit al activităţii; remuneraţia brută convenită între părţi; remuneraţia netă plătită, după scăderea impozitului pe venit (cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută, şi se virează în conformitate cu prevederile art. 58 din Codul fiscal); semnătura de confirmare pentru primirea remuneraţiei nete cuvenite la sfârşitul zilei de lucru sau la sfârşitul perioadei activităţii.
Se pare că nu aţi cunoscut aceste cerinţe legale, conf. Legii nr. 52/2011 rep.
Mai degrabă păreţi a fi victima unei înşelăciuni, motiv pentru care sunteţi îndreptăţit să formulaţi plângere penală împotriva angajatorului.
1. Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte, prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.
2. Dovada plăţii remuneraţiei se face prin semnătura zilierului în Registru de evidenţă a zilierilor.
3. Legea nr.52/2011
Art.14
(1) Următoarele fapte săvârşite de beneficiar constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) încălcarea prevederilor art. 11 alin. (2), cu amendă de 10.000 lei; b) încălcarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a)-d), art. 5 alin. (3) lit. e)-g) şi art. 8 alin. (1) şi (2), cu amendă de 6.000 lei;
c) încălcarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. e), constând în lipsa acordului pe care zilierul şi beneficiarul trebuie să-l exprime în scris pentru ca plata remuneraţiei să se realizeze cel mai târziu la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei;
.....
art. 15
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. a), b), e) şi f) se realizează de către inspectorii de muncă.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. d) se realizează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii ori Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
p.s.
Legea nr.571/2003 - Codul Fiscal a fost abrogata prin Legea 227/2015 - Codul Fiscal. Astfel, in prezent, avem prevederile art.64 din Legea 227/2015.
Declaratia 200
marryradu
Am o asociatie de proprietari si pt femeia de servici care e ziliera depun declaratia 100 si pentru mine administrator decl 112. In februarie pentru ea am ... (vezi toată discuția)
Zilierii
pitirut
In ce priveste angajarea zilierilor,dupa noile prevederi ale Codului Muncii,ar putea cineva sa-mi spuna ce retineri se fac asupra venitului zilierului( eu stiu ... (vezi toată discuția)