avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stabilire cote mostenire- Legislatie.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stabilire cote mostenire- Legislatie.

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi precizeze cineva de specialitate in baza caror legi din Romania se stabilesc cotele de mostenire de catre cabinetul notarial in speta : sot supravietuitor versus descendenti directi. Si daca instanta de judecata accepta refuzul unei parti de a se prezenta la mediere.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: castoras31 , utilizator 22:46, 5 Aprilie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Cotele de mostenire sunt stabilite de Noul Cod Civil:art.972,975,976,977,978,979,980,981,982,983.
In urma neintelegerii una din parti ( eu) am chemat la mediere cealalta parte implicata si nu a raspuns cererii de mediere, avocatul partii adverse nu trebuia sa consilieze, sa indrume clientul catre mediere? Mai exact va rog Codul civil faceti referire la acesta ? CODUL CIVIL
LEGEA 287/2009 cu toate modificarile ce i-au fost aduse prin legea 71/2011 republicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 15 iulie 2011.
Se poate preciza va rog de unde provine acea cota de mostenire: sot supravietuitor 5/8 si descendentii diferenta? In urma carei legi se stabilesc acestea?
castoras31 a scris:

Se poate preciza va rog de unde provine acea cota de mostenire: sot supravietuitor 5/8 si descendentii diferenta? In urma carei legi se stabilesc acestea?

art 972 spune
1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

1/2 din proprietatile comune sunt prezumate ale sotului supravietuitor si nu intra in masa succesorala
1/4 din 1/2 inseamna 1/8 din masa succesorala
1/8 + 4/8 (proprietatea fireasca a sotului supravietuitor) = 5/8
Restul de 3/4 din 1/2 revine descendentilor directi

Alte discuții în legătură

Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Intrebare: cote de participare la masa succesorala legalmgm legalmgm Buna ziua, Intrebare la Dvs, stimati colegi: Sotia (in prezent decedata) si sotul supravietuitor au avut un bun imobil cumparat de ei doi in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)