avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire recuperatori creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire recuperatori creante

Buna ziua,

Mama mea a avut un credit la o banca oarecare, insa a fost pusa in imposibilitatea de a plati ratele. Dupa o perioada, a fost "transferata" la o firma de recuperari creante, unde (din nestiinta si abilitati extraordinare ale personalului) a semnat un contract de restituire a unei anumite sume. Problema este ca acum mama are poprire pusa pe contul de salariu (alta banca fata de cea la care era datoare initial), infiintata la cererea recuperatorului. Din cunostintele mele, firmele de acest gen sunt SRL-uri, iar acestea nu au titlu executoriu, deci implicit nu au dreptul de a cere infiintarea unei popriri. In plus, suma poprita difera lunar, chiar daca veniturile sunt aceleasi (un amarat de minim pe economie), uneori ajungand chiar si la jumatate sau mai mult din suma disponibila.

Este legala in cazul de fata poprirea care este pusa pe contul mamei mele? Si in acelasi timp, este indreptatita actiunea bancii de a divulga datele personale ale mamei mele catre firma de recuperare, din moment ce nu a semnat niciun document cu privire la acest lucru?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:08, 7 Aprilie 2016
Ați auzit niște prostii debitate de așa ziși avocați, mânați doar de interesul propriu. Fac astfel de declarații ca să strângă mulți clienți.
Firmele de recuperare au titlu executoriu, acesta este contractul de credit, pentru că, prin cesiune, au toate drepturile băncii.
Contestati Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 9 în dosarul nr.507/1/2016 din data de 4.06.2016? =D>
Ce efecte produce această decizie?

Toți cei care sunt executați silit sau se judecă într-o contestație la executare în care banca, firma de leasing sau orice alt creditor persoană juridică este reprezentat de către un recuperator pot invoca lipsa calității de reprezentant conform:

Art. 82 din codul de procedură civilă – Lipsa dovezii calităţii de reprezentant

(1) Când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

(2) Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant înaintea primei instanţe nu poate fi invocată pentru prima oară în calea de atac.

Astfel, dacă nu vor face dovada calității de reprezentant (ceea ce va fi imposibil), cererile lor vor fi anulate. La fel și executările silite.

Ce pot face cei aflați în situația aceasta

Invocați în instanță, sub formă de excepție și în condițiile de mai sus, adică doar pe fondul cauzei, excepția lipsei calității de reprezentant și cereți instanței să anuleze toate actele de procedură făcute de către mandatarul băncii.

ATENȚIE! INCLUSIV ÎNCHEIERILE DATE DE CĂTRE INSTANȚA DE JUDECATĂ PENTRU ÎNCUVIINȚAREA EXECUTĂRII SILITE POT FI ANULATE ÎN CADRUL CONTESTAȚIEI LA EXECUTARE, PENTRU ACEST MOTIV.
Recuperatorii sunt titulari de creanță. Ei nu reprezintă băncile in procese. Doar dacă sunt mandatarii unei alte societăți, nu banca ci o societate de Luxemburg, Polonia, etc. adică adevăratul recuperator de creanță, atunci se aplică această decizie.
Sa inteleg ca in situatia de fata actiunea firmei de recuperare este indreptatita?
Ilie1111 a scris:

Recuperatorii sunt titulari de creanță. Ei nu reprezintă băncile in procese. Doar dacă sunt mandatarii unei alte societăți, nu banca ci o societate de Luxemburg, Polonia, etc. adică adevăratul recuperator de creanță, atunci se aplică această decizie.

deci daca firma mandatara X reprezinta o alta firma Ycare a cesionat de la banca Z se aplica?

Alte discuții în legătură

Cesionare creanta banca Danielamioara1 Danielamioara1 Buna ziua. Banca mi-a cesionat creditul in luna decembrie 2015 catre un srl. Ce pot face in aceasta situatie,tinand cont ca eu nu avem intreruperi de la ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii de credite nu mai pot executa silit datornicii?! demyco79 demyco79 Instanţa supremă a decis că o firmă nu poate fi reprezentată în instanţă de o altă firmă atunci când este vorba despre executarea silită, decizia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am depus o contestatie la executare adresa poprire ... Chestiuta Chestiuta Buna ziua. Am depus o contestatie la executare Adresa poprire emisa la 18.03.2020. Mentionez ca executarea silita propriu zisa a fost dispusa de instanta in ... (vezi toată discuția)