avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperatorii de credite nu mai pot executa silit ...
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperatorii de credite nu mai pot executa silit datornicii?!

Instanţa supremă a decis că o firmă nu poate fi reprezentată în instanţă de o altă firmă atunci când este vorba despre executarea silită, decizia aplicându-se inclusiv cazurilor în care recuperatorii de credite cer în instanţă executarea debitorilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că persoanele juridice nu pot fi reprezentate în instanţă de alte persoane juridice nici în faza de înregistrare a cererii de executare silită.

Concret, instanţa supremă a fost sesizată de Tribunalul Sibiu cu privire la un articol din Codul de procedură civilă privind reprezentarea în instanţă a persoanei juridice.

Înalta Curte a admis sesizarea şi a decis: "În interpretarea şi aplicarea art. 664 alin. (2) din Codul de procedură civilă, reprezentarea convenţională a persoanei juridice nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă, potrivit art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost interpretat prin decizia nr. 9/2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 martie 2018".

Efectul direct al deciziei ÎCCJ afectează în special recuperatorii de creanţe cu sediile în afara ţării, care au "angajat" în România, alte societăţi de recuperare a creanţeor.

Amintim că în 2016, instanţa supremă a interzis reprezentarea convenţională a persoanei juridice de către o altă persoană juridică sau de către avocaţii sau consilierii ei juridici.

„În şedinţa din 4 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, prin Decizia nr. 9 în dosarul nr.507/1/2016, a admis sesizarea formulată de Tribunalul Braşov, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, a stabilit că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 84 alin. (1) din Codul de procedură civilă, cererea de che­mare în judecată şi re­prezentarea convenţională a persoanei juridice în faţa instanţelor de judecată nu se poate face prin mandatar persoană juridică, nici prin consilierul juridic sau avocatul acesteia din urmă”, declara atunci avocatul Adrian Cuculis.

Ca atare, toţi cei care sunt executaţi silit sau se judecă într-o contestaţie la executare în care banca, firma de leasing sau orice alt creditor persoană juridică este reprezentat de către un recuperator, pot invoca lipsa calităţii de reprezentant conform art. Art. 82 din Codul de procedură civilă.

Lipsa dovezii calităţii de reprezentant poate fi invocată când instanţa constată lipsa dovezii calităţii de reprezentant a celui care a acţionat în numele părţii, va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Dacă acestea nu se acoperă, cererea va fi anulată.

Excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant înaintea primei instanţe nu poate fi invocată pentru prima oară în calea de atac, ci doar pe fond.

„Practic, decizia instanţei supreme nu face decât să oblige toate instanţele din România să unifice jurisprudenţa, adică să aplice această decizie - care, de alt­fel, exista şi în Codul vechi, dar nu era aplicată uniform în toate instanţele de judecată. Dacă recuperatorii, adică persoanele juridice mandatate de bancă să recupereze creanţele, nu vor face dovada calităţii de reprezentant (ceea ce este absolut imposibil), cererile lor vor fi anulate. La fel şi executările silite”, a afirmat av. Adrian Cuculis.

Pentru a aplica decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), persoanele date în judecată trebuie să invoce în instanţă, în condiţiile de mai sus (adică doar pe fondul cauzei), excepţia lipsei calităţii de reprezentant şi să ceară instanţei să anuleze toate actele de procedură făcute de către mandatarul băncii, a explicat avocatul.
„Pentru acest motiv, pot fi anulate în cadrul contestaţiei la executare inclusiv încheierile date de către instanţa de judecată pentru încuviinţarea executării silite”, a adăugat Cuculis
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:31, 26 Martie 2018
Intrebarea este urmatoare:
Daca eu sunt in acest moment executat silit, de circa 2-3 ani, pot invoca aceasta, pentru a-mi opri retinerile?
@ demyco79, marketingul nu s-a inventat numai pentru bomboane si detergenti, ci pentru cam tot ce ne inconjoara pe lumea asta. Dvs ati citat un kilometru de astfel de articol fara sa ne spuneti care este de fapt problema concreta pe care o aveti. Pe scurt, da, creditorul dvs sau cesionarul va pot executa silit, iar dvs nu puteti invoca cele citate pentru a vi se opri executarea silita.
Cam acid raspunsul dumneavoastra, nu toti suntem invatati.....oricum va multumesc.
ps. am mers la un avocat si am discutat aceasta problema, care culmea, va contrazice, si tocmai are terminat un proces cu anularea executarii silite, exact pe ceea ce este descris in acel km.
Stima


trandafir2 a scris:

@ demyco79, marketingul nu s-a inventat numai pentru bomboane si detergenti, ci pentru cam tot ce ne inconjoara pe lumea asta. Dvs ati citat un kilometru de astfel de articol fara sa ne spuneti care este de fapt problema concreta pe care o aveti. Pe scurt, da, creditorul dvs sau cesionarul va pot executa silit, iar dvs nu puteti invoca cele citate pentru a vi se opri executarea silita.


La modul general, stiti cum e, raspunsul care nu ne satisface este "cam acid", insa nu toti cei care ne dau raspunsuri care sa ne convina ne sunt prieteni, ne vor binele sau au dreptate.
La modul concret, nu se poate face analogie intre spete pe principiul "plecand de la ipoteza ca intr-un proces s-a anulat executarea, se ajunge la concluzia ca decizia citata este aplicabila". NU.
Dvs., nu ati oferit aici nicio informatie din dosar, doar ati citat o decizie Iccj, chestiune la care ce v-am scris eu este perfect valid, adica daca cel care va executa este creditor sau cesionar va poate executa silit fara probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita alinamariananistor alinamariananistor Buna ziua,imi puteti spune va rog unde pot verifica daca mi s-a prescis executarea silita,stiu ca se poate verifica intr-o baza de date.Daca cumpar o casa si o ... (vezi toată discuția)
Prev.art. 84(1) cpc, se aplica si cererilor de executare ? Irina S. Irina S. Pentru redactarea si depunerea cererii de executare silita, trebuie respectate prev.art. 84(1) Cpc? Ma intereseaza acest aspect, vazand Decizia nr. 9 din ... (vezi toată discuția)
Contestare executare silita credit contractat in 2004 marianastamate marianastamate Buna dimineata! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Pentru a depune o contestatie la o executare silita ce pasi trebuie sa urmez? Plicul de la executor a ajuns ... (vezi toată discuția)