avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procent pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procent pensie alimentara

Buna ziua! Lucrez in Italia si am salariu de 2000 euro,am 3 copii,1 in Romania si 2 in Italia,copilul din Romania m-a dat in judecata pentru majorare si apoi stabilire pensie (intre timp a implinit 18 ani) si a depus la tribunal veniturile mele, spuneti-mi va rog,ce procent trebuie sa-i dau 25% sau 50% impartit la 3 copii? Multumesc!
1/2 impartit la 3, maxim 330 de euro, dacă 2000 va e netul.
gi-jane2 a scris:

1/2 impartit la 3, maxim 330 de euro, dacă 2000 va e netul.

Foarte corect, 1/2 = 1000 euro : 3 x 16,66% = 333 euro(maxim).

Regula generală este aceea potrivit căreia întreţinerea este datorată conform cu nevoia celui care o cere (creditorul) și cu mijloacele celui care urmează a o plăti (debitorul).

Să depuneți la dosar certificatele de naștere ale celorlalți 2 copii.
Formulați întâmpinare, unde invocați următorul temei legal, și faptul că aveți 3 copii în întreținere probat prin certificatele de naștere:

Baza legală este dată de Art. 529 din NCC - cuantumul întreținerii:
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
ContSters379576, utilizator
As putea plati mai putin de 330 euro copilului din Romania,ce pot face? Multumesc!
In cazul in care copilul din Romania se afla in continuarea studiilor, acesta poate beneficia de pensie alimentara pana la implinirea varstei de 26 de ani. In ceea ce priveste diminuarea sumei ce-i revine in mod legal, acest lucru il va aprecia instanta de judecata.
Ellyn a scris:

As putea plati mai putin de 330 euro copilului din Romania, ce pot face? Multumesc!

2000 EURO reprezintă salariul NET cât luați în mână, sau BRUT`?
Dacă e venit net, legea prevede la 3 copii câte 16,50% de copil.
Dacă 2000 e brut și luați în mână să zicem 1500 de EURO, atunci procentual va rezulta mai puțin.
Mai sus v-am citat BAZA legală din NCC, temei lagal care va fi aplicat de instanță.
Oricum, 16,50% e cu aproape 10 procente mai puțin decât cei 25%, de care vă temeați, care ar fi însemnat 500 de euro în loc de 330`!

Alte discuții în legătură

Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie cand mai apare un copil naburik naburik Buna ziua! Platesc pensie alimentara 33% la doi copii, iar intre timp, din casnicia actuala a mai rezultat un copil. Daca dau in judecata pentru micsorarea ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara D_stefan D_stefan Buna ziua. In 2008 am fost dat in judecata de fosta partenera , (nu am fost casatoriti) pt a plati pensie alimentara minorului nascut in 2006 in urma relatiei ... (vezi toată discuția)