Perioada de munca efectuata de un cetatean roman ca angajat intr o tara UE, in intervalul 2002 - 2007, poate fi considerata vechime in munca si adaugata la calculul vechimii in munca in Romania ?
Apreciez ca da, intemeiat pe urmatoarele prevederi/aspecte:
1) Codul Muncii, art. 16 (3) : Munca prestata in temeiul unui CIM ii confera salariatului vechime in munca.
2) Regulamentul 1612/68/CEE - orice cetatean al unui stat membru (indiferent de resedinta sa) are dreptul de a accede la o activitate salariala pe teritoriul unui stat membru, conform actelor normativ care reglementeaza angajarea nationalilor;
3) Admisibilitatea recunoasterii vechimii in munca acumulata intr-un stat membru - rezultata din jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatiilor Europene.
4) Ansamblul Legii 156/2000 si politica urmarita de acest act normativ, acela de a proteja cetatenii romani care lucreaza in strainatate si care, atata timp cat vizeaza o multitudine de aspecte ale CIM ( durata contractului;durata timpului de muncă şi de repaus;posibilitatea transferării salariului în România;asigurarea medicală a angajaţilor români, similar cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare;natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;etc) genereaza, implicit, recunoasterea vechimii in munca pt perioada lucrata in strainatate ( nu doar in UE).
Cred ca trebuie sa citim mai bine mesajul initial .... :)
1. Codul muncii se refera la munca prestata in baza unui c.i.m. in tara si nu in strainatate.
2. Regulamentul 1612/68/CEE nu echivaleaza munca prestata intr-un stat UE cu munca prestata in alt stat membru UE.
3. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.