Sotia unui cadru militar decedat in anul 2000 mai poate solicita pensie de urmas? Daca da si cere pensie de urmas, trebuie sa renunte imediat la pensia proprie, sau poate sa aleaga pensia cea mai mare? Mentionam ca sotul era deja pensionar , iar sotia s-a pensionat in anul 2001 ( cred ca iunie), ,moment in care i s-a spus ca nu mai poate solicita pensie de urmas.Se mai poate face ceva? Sotia supravietuitoare este pensionara de stat iar sotul era pensionar de la Casa de Pensii a Armatei. Va rugam sa ne dati un temei legal pentru a putea avea sustinere in demersul nostru in situatia intampinarii de probleme in relatia cu Casa de Pensii.
1. Din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:
Art. 47. - Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor daca sustinatorul, la data decesului, era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat.
Art. 53. -
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia de serviciu pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
...
(2) Cuantumul pensiei de urmasse stabileste procentual din pensia sustinatorului prevazuta la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
b) 75% - pentru 2 urmasi;
c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.
...
Art. 57. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
2. Adica sotia supravietuitoare poate opta pentru pensia proprie sau 50% din pensia sotului decedat.