avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Posibilitate de optiune la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Posibilitate de optiune la pensie?

Buna seara; apelez la dvs cu rugamintea sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca sotul supravietuitor, pensionar, sa poata opta pentru a lua pensia sotului decedat in locul pensiei sale; va intreb acestea deoarece mama mea, pensionara cu o pensie mica, ar dorii ca o asemenea schimbare sa poata fi posibila, pensia tatalui meu decedat, fiind dubla ca valoare.
Daca acest lucru este posibil va rog sa-mi spuneti caror institutii sa se poata adresa si ce documente ii sunt necesare.
Cu multumiri
OVI 1
Cel mai recent răspuns: ovi1 , utilizator 22:30, 17 Martie 2014
Legea 263/2010

Art. 92. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


Art. 89. - (1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:

a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;


(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmas;


La alegere:
-Pensia propie,sau
-50% din cea a sustinatorului

cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 8);
• actele de stare civila ale urmasilor si ale reprezentantului legal, dupa caz (original si copie);
• decizia de pensie/talon de plata a pensiilor, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas BogdanCosma BogdanCosma Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in urma decesului unuia din cei 2 soti, ambii pensionari, cel cu pensia mai mica poate beneficia de pensie de urmas ( ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sau pensie de boala? cristivifor cristivifor Buna ziua!Am pensie de invaliditate gradul 2 din 2004,varsta de 58 de ani,stagiu de cotizare de 23 ani si 7 luni.Sotul a decedat in 2003,fiind atunci ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)