Buna seara; apelez la dvs cu rugamintea sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca sotul supravietuitor, pensionar, sa poata opta pentru a lua pensia sotului decedat in locul pensiei sale; va intreb acestea deoarece mama mea, pensionara cu o pensie mica, ar dorii ca o asemenea schimbare sa poata fi posibila, pensia tatalui meu decedat, fiind dubla ca valoare.
Daca acest lucru este posibil va rog sa-mi spuneti caror institutii sa se poata adresa si ce documente ii sunt necesare.
Cu multumiri
OVI 1
Art. 92. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 89. - (1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
La alegere:
-Pensia propie,sau
-50% din cea a sustinatorului
cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 8);
• actele de stare civila ale urmasilor si ale reprezentantului legal, dupa caz (original si copie);
• decizia de pensie/talon de plata a pensiilor, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
Pensie de urmas
BogdanCosma
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca in urma decesului unuia din cei 2 soti, ambii pensionari, cel cu pensia mai mica poate beneficia de pensie de urmas ( ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas
luiza44
SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)