avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas sau pensie de boala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas sau pensie de boala?

Buna ziua!Am pensie de invaliditate gradul 2 din 2004,varsta de 58 de ani,stagiu de cotizare de 23 ani si 7 luni.Sotul a decedat in 2003,fiind atunci pensionar(nevazator,cu tot stagiul de cotizare acoperit si peste).Va intreb daca am dreptul la pensie de urmas dupa sot si,daca da,se pot cumula aceasta cu cea proprie de invaliditate.Mentionez ca am fost casatoriti 18 ani.V-as ruga sa-mi dati si articolul de lege respectiv.Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:27, 15 Februarie 2016
La alegere.
Pensia proprie sau 50% din cea de urmas(a sustinatorului).

Legea 263/2010

ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

ART. 89

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmas;
Nu cred ca ati inteles.Pensia de boala a sotului supravietuitor(invaliditate grad 2) se poate cumula cu pensia de urmas dupa sotul decedat PANA la atingerea varstei de pensionare?Adica pana la pensionarea de drept?
Eu cred ca am inteles.

Nu.
Nici inainte, nici dupa.

Legea 263/2010


ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas luiza44 luiza44 SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)