avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare hotarare judecatoreasca - vacanta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare hotarare judecatoreasca - vacanta minorului la parintele nerezident

buna
am si eu o intrebare,poate este cineva care ma poate lamuri.de curand am avut un proces cu fosta sotie pentru schimbarea programului si locului de vizitare a minorului (a fetitei de 12 ani).mai concret am cerut instantei sa pot sa iau fetita pe timpul programului de vizitare aici in suedia unde locuiesc eu.cand am divortat eram amandoi in tara si nu se impunea o asemenea ''corectare''.instanta,dupa ce a audiat si fetita,a hotarat de fapt acelasi program de vizitare cu modificarea ca mi s-a dat dreptul sa iau fetita aici la mine.fetita a spus ca vrea sa vina,ceea ce este consemnat si in hotarare (si a spus-o clar si judecatorul in sala cand avocatul fostei incepuse sa bata campii si sa invoce binele si interesul copilului...etc).deci pot sa o iau in suedia o luna in vacanta de vara (iulie mai exact),o data la doi ani in vacanta de iarna si de primavara.pana aici totul ok numai ca fosta refuza pur si simplu sa respecte hotararea.inca nu a venit timpul sa iau copilul dar deja mi-a spus clar ca fetita are alt program,ca nu vrea sa vina aici si ca tot procesul a fost unul de rahat.ba mai mult sustine ca judecatorul a mintit si ca fetita cand a fost audiata nu a spus asa ceva.probabil spune toate astea ca sa imi incerce rabdarea.numai ca aici intervine ''preventia'' si as vrea sa stiu ce as putea face eu daca ea chiar nu va respecta hotararea si fetita nu va fi a domiciliul ei din tara(pe care fosta l-a declarat la procesul de divort si nu l-a mai schimbat)atunci cand trebuie sa o iau?
trebuie sa precizez ca si ea e plecata in italia.o alta intrebare ar fi daca,de exemplu ea nu vine cu fetita in tara,pot sa merg in italia sa o iau?ma gandesc daca face asa ceva sa merg in italia la politie cu hotararea judecatoreasca,daca refuza sa mi-o dea,si sa o iau de acolo.este posibil sa procedez asa?in romania eu stiu ca asa se face in cazul in care parintele care are tutela refuza respectarea legii.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: matrix77 , utilizator 15:48, 10 Aprilie 2016
Dacă ea a plecat în Italia și aveți de executat o hotărâre din Suedia este foarte complicat.
Nu e clar în ce măsură ați putea duce copilul în alta tara.
Ar trebui sa consultați avocat din Italia și sa vadă hotărârea pe care o aveți.
hotararea este data de o instanta din romania si a devenit definitiva anul acesta.dupa prima decizie am cerut niste modificari care si acelea s-au acceptat si sunt definitiva.de fapt mai mult niste completari cum ar fi luna in care pot lua fetita,in prima decizie instanta nespecificand o anumita luna.ea este in italia de multi ani fapt cunoscut si de judecator,deci nimic deosebit.eu cred ca din moment ce hotararea care ma obliga pe mine sa platesc pensia alimentara indiferent in ce tara ma duc,asa si aceasta hotarare o obliga pe ea sa respecte programul de vizitare.sau gresesc eu?domiciliul ei declarat este in romania,deci practic fetita la 1 iulie rtebuie sa fie in tara.instanta nu a specificat daca pot lua fetita si din italia dar nici nu spune ca nu pot.iar problema mea este sa stiu daca,fetita nu este in tara la data respectiva,pot sa ma duc sa o iau din italia? si care ar fi procedura in cazul in care ea refuza sa mi-o dea?
Teoretic puteti, adica nu exista nici o lege care sa va impiedice sa mergeti in Italia.
Pe de alta parte pe 1 iulie fata nu trebuie sa fie in tara - presupun ca nu scrie in hotarare "pe 1 iulie minora XX se va afla la domiciliul din Romania".
Ramane sa aflati in ce fel puteti pune in aplicare hotararea judecatoreasca din Romania in Italia (de aceea vi se recomanda consultarea unui avocat specializat in legislatia de acolo) fara acordul mamei.
Si v-as recomanda sa aflati si ce acte aveti nevoie pentru a calatori cu fetita din Italia in Suedia, chiar si in contextul ideal in care mama este de acord.
nu scrie ca pe 1 iulie trebuie sa fie in tara dar scrie ca luna iulie,de pe data de 1,este perioada in care am dreptul sa iau fetita la mine conform programului de vizitare stabilit de lege.banuiesc ca dintr-o hotarare judecatoreasca se respecta tot ce scrie acolo nu numai ce ne place sau convine,nu?si mai scrie ca minim o luna de zile in perioada de vara,mai exact luna iulie.deci minim o luna,adica de pe 1 pana pe 31.n-o fi scris judecatorul ala numai asa sa se afle in treaba.daca o iau pe 5 iulie tot pe 31 trebuie sa o aduc inapoi dar inseamna sa pierd eu 5 zile in care sa stau cu copilul.apoi nu scrie nicaieri in hotarare ca am nevoie de acordul mamei,nici ca sa iau fetita la data respectiva si nici ca sa o aduc in suedia.practic de aceea am si cerut modificarea programului de vizitare,sa o pot lua aici.si da,am intrebat inclusiv la ambasada din italia si mi-au confirmat ca nu am nevoie de nici un acord al mamei din moment ce am o hotarare definitiva si apostilata.insa nu asta e problema ci daca ea refuza sa mi-o dea ce pot sa fac.in tara te duci la agentul de politie din localitate cu hotararea respectiva in cazul refuzului si se rezolva,am mai trecut prin asta.dar nu stiu acolo,desi hotararea este valabila pe tot spatiul uniunii europene.si mai e o problema,ce o stimuleaza pe ea sa refuze respectarea legii? da,in cazul nerespectarii unei h.j. se pedepseste cu inchisoare (ma indoiesc) si amenda.cat o fi amenda aia? daca e 2-300 de euro o nimica toata.si mai e si prejudecata asta de tipul ''domnule, e mama saraca,cum sa faca inchisoare?n-o sa se intample mai nimic'' asta e raspunsul pe care l-am primit de la parchet cand am facut prima plangere acum 3 sau 4 ani in urma.poftim cultura si stimulent in respectarea legii.ma intreb ce as pati eu daca nu as mai plati pensia alimentara? sa nu mai spun ca mi-a deschis proces pentru marire.
va multumesc pentru raspuns
In cazul in care mama refuza sa respecte hotararea, aveti posibilitatea formularii unei plangeri penale impotriva acesteia pentru savarsirea infractiunilor de nerespectare a hotararilor judecatoresti si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor.

Alte discuții în legătură

Nerespectare hotarare judecatoreasca privind programul de vizitare al minorului matrix77 matrix77 buna ziua Am mai postat cateva intrebari de-a lungul ultimilor 3 ani legat de aceeasi problema doar ca erau alte circumstante.Acum revin cu o alta intrebare ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea datei vizitarii copilului prevazuta in hotararea judecatoreasca mugurel77 mugurel77 am si eu o intrebare...conform hotararii judecatoresti trebuie sa iau fetita la inceputul lunii iulie pentru o luna.problema e ca eu nu sunt in tara si nu ... (vezi toată discuția)
Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului de vizita mia2012 mia2012 Buna seara! Dragi utilizatori si avocatii,va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia de fata: -in urma divortului,fetita mi-a fost ... (vezi toată discuția)