avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contabil si cenzor in asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contabil si cenzor in asociatia de proprietari

Buna ziua, am si eu o intrebare.
De curand in asociatia noastra de proprietari a intervenit o schimbare prin plecarea cenzorului nostru. Am angajat o contabila care s-a oferit sa fie si cenzor. Avand in vedere conflictul de interese intre cele doua functii, nu am gasit nicaieri specificat daca contabila poate fi si cenzor in acelasi timp. Dar in urma unor discutii pe aceasta tema, tot doamna contabila a propus ca sa fie cenzor o ruda a sa de gradul 1, respectiv fiu sau fiica, care au si ei studii economice. Intrebarea mea este daca este legal acest lucru.
Multumesc anticipat pentru raspuns !:)
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:43, 16 Iulie 2016
Buna seara,
iata ca revin la problema cu cenzorul....in cele din urma am gasit o alta persoana din exteriorul asociatiei care sa fie cenzor. Aceasta persoana are studii medii economice si o activitate in mediul economic-contabil de 40 ani. Sper sa fie in regula, mai ales ca in legislatie nu specifica sa aiba studii superioare si nici sa fie expert CECAR.
În O.G. nr. 65/1994, se precizează următoarele:
„Art. 12. - (3) Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.”
@Adrianot

O persoană cu atestat de adm. nu poate deține funcția de cenzor ?
Daca persoana detine numai atestat pentru exercitarea functiei de administrator de imobil,persoana in cauza nu poate exercita si responsabilitatea functiei de cenzor
O persoana poate deveni cenzor intr-o asociatie de propriertari in conditiile in care fie este ales de adunarea generala, dintre membrii asociatiei,sau este angajat de comitetul executiv, din afara asociatiei
O persoana poate exercita responsabilitatea functiei de cenzor in asociatia de proprietari, conditionat de studii, daca:are cel putin studii medii, in cazul cand este ales dintre membrii asociatiei,sau daca are studii de specialitate in domeniu financiar-contabil =membru CECCAR, daca este angajat de comitetul executiv din afara asociatiei.
O alta conditie care este la latitudunea adunarii generale este obligativitatea constituirii de garantii de catre cenzor.
Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate hotari ca cenzorul sa garanteze sau nu ca si administratorul de imobil
Gestionarea patrimoniului, ca si activitatea financiar-contabila, se exercita fie de membri ai comisiei de cenzori sau alti membri ai asociatiei de proprietari, cu cunostinte de specialitate si experienta in domeniile economic, financiar si juridic, fie de persoane fizice sau juridlce, asociatii sau agenti economici specializati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)
Verificare liste cote de intretinere Va rog sa-mi spuneti ce cod CAEN/obiect de activitate trebuie sa am la PFA sau SRL pentru a face verificari de liste plata cote de intretinere la asociatiile ... (vezi toată discuția)
Cenzor la asoc. proprietari ? cetateandezamagit cetateandezamagit In caz ca nu se poate alege o comisie de cenzori, se poate angaja una persoana autorizata si anume \"Contabil autorizat membru CECAR\" care poate emite ... (vezi toată discuția)