avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ghena comuna baie bloc daramata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ghena comuna baie bloc daramata

Buna ziua,

Tocmai m-am mutat intr-un ap nou si sunt in amenajari si am aflat cu stupefactie ca ghena de aierisire din baie este daramata de cativa locatari de mai sus si nu mai face legatura cu acoperisul blocului.
Baia nu are acces afara ci are o ghena de jos (parter) pana sus pe bloc (teoretic).
Deci practic nu exista aierisire in baie.
Am varianta sa imi fac eu ghena - sa trec prin dormitor dar este foarte complicat si urat.
Intrebarea - este legal ce au facut locatarii?
Daca este ilegal si pot sa ii amenint cu un avocat cred ca ar fi varianta mai simpla si normala de solutionare a problemei.
Deci am vre-un drept asupra ghenei care trece prin baia vecinilor de deasupra mea? Eu sunt la et 1 si am intele ca de pe la et 5 in sus nu mai are nimeni.
As vrea sa ii pun sa isi traga o teava mare din plastic. Eventual le-o trag eu numai sa rezolvam.
Administratorul a incercat sa vb cu ei in trecut insa nu au fost de acord deasta intreb care e situatia legala.

Multumesc frumos,
Alex
In legea 230/2007 gasiti raspunsul:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
...........
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Ghena de aerisire este proprietate comuna.
Luati legatura cu presedintele asociatiei si rugati-l sa rezolve problema amiabil cu ceilalti vecini deoarece el are intre principalele atributiuni administrarea proprietatii comune.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
elga50, moderator
De obicei inlaturarea gheului de la baie se face de catre proprietarul de la ultimul etaj. Cu aceasta ocazie isi mareste baia cu cca 0,5-0,7 mp...
Desigur, actiunea este ilegala si aduce multe prejudicii vecinilor de la etajele inferioare, mai ales ca baile nu au geam direct in exterior.
La mine in bloc, pe trosonul meu, la un moment dat am observat o functionare defectuoasa a WC-ului. Am mai intrebat vecinii de jos si de mai sus si mi-au spus ca au observat si ei aceste anomalii, dar nu au stiut din ce motiv. M-am prezentat direct la et. 10 si am constata ca proprietarul a facut acea modificare, iar teva de aerisire in varianta originala de 110 mm, era inlocuita de una de 40 mm si mai mult, aceasta urma un traseu sinuos pana la un perete exterior. Pe bloc, teava de aerisire originala era infundata cu ciment.
Am vorbit "romaneste" cu el si a inteles - mai ales ca l-am adus in casa sa vada cu ochii lui cum se comporta golirea vasului dupa ce a facut acea modificare.
A refacut instalatia ca la inceput si acum totul este normal.

Este adevarat ca cu vorba buna, in cazul meu s-a rezolvat, insa daca la dvs. nu se rezolva, reclamati la presedinte care prin autoritatile statului ii poate obliga pe proprietari sa remedieze modificarile originale.
Noi mai avem cazuri in care unii dintre proprietari au desfiintat aerisirile din holuri sau mai grav, din bucatarii. Cu ajutorul ISC ii vom obliga sa refaca aerisirile si poate se aleg si cu cate o amenda daca sunt incapatanati.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pareri ( si probleme ) asociatii de proprietari mihaiu mihaiu buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva pareri referitoare la partile comune si proprietatile particulare ale persoanelor / proprietari care apartin ( sau ... (vezi toată discuția)
Evacuare hota julien_slbz julien_slbz Un vecin ( daca poate fi numit astfel ) de la un etaj inferior a introdus pe ghena comuna evacuarea de la hota...evident, toate mirosurile le suporta zilnic ... (vezi toată discuția)
Montare hota. Costy16 Costy16 Pot monta burlanul de la hota de aragaz din bucatarie pe aerisire? Este legal acest lucru? Vecinul de la etajul 4 imi spune ca îi intra miros în ... (vezi toată discuția)