avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Refuz scutire impozit auto parinte copil cu handicap
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Refuz scutire impozit auto parinte copil cu handicap

Auto este proprietatea mamei, copilul de 6 ani este incadrat cu handicap grav (nedeplasabil).

Cererea a fost refuzata la spfl Ploiesti invocand motivul: "mijlocul de transport destinat transportului de persoane cu handicap trebuie sa aiba aceasta mentiune in CI a vehicului".

Rog ajutor! In opinia noastra este absurd sa ceri omologarea la RAR pt transportul unui copil care nu necesita decat un scaun auto.
In plus imi pare si discriminatoriu, din moment ce adultilor cu handicap posesori de auto nu li se cere ca acesta sa fie omologat pt a beneficia de scutire de impozit.

Intelegem noi gresit legea 227/2015?

<<ART. 469 - Scutiri
(1) Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:
...
b) mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului; >>

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
bp2108, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristina2412 , utilizator 11:28, 25 Aprilie 2016
Sunt frecvente astfel de situatii
Este problema delicata deoarece exista dispozitii distincte in temeiul carora autoritatile opereaza
Scutirea de la plata impozit auto se realizeaza de catre autoritatea fiscala teritoriala care opereaza numai in limitele codului fiscal
Pentru ca solicitantul sa poata fi scutit de la plata impozit vehiculul trebuie sa intruneasca anumite conditii tehnice si sa parcurga procedura legal prevazuta de verificare prin RAR
Exista in vigoare disp L nr 193/2015 care a abrogat sintagma "adaptate tehnic "pentru vehiculele care se solicita scutirea de la plata impozitului auto
Dar disp L nr 193/2015 nu opereaza in fapt deoarece dispozitiile acestei legi nu au fost operate si in codul fiscal dupa care opereaza administratia fiscala
Codul fiscal ,pentru beneficierea de scutire de la plata impozit auto inca impune obligatia instalarii de adaptare tehnica pe vehicul,si parcurgerea procedurii prin RAR
Solicitati medicului de familie trimitere la comisia medicala de expertiza persoane cu handicap
Solicitati comisiei sa elibereze document din care sa rezulte ca sunteti parintele unui minor care detine certificat de incadrare in grad de handicap,care necesita deplasari pentru tratament
Cu documentul de la comisia de expertiza medicala persoane cu handicap,va adresati la RAR teritorial sa dispuna verificari in urma carora sa completeze in baza de date proprie si in rubrica "B" a CIV
Cu documentul de la RAR solicitati autoritatii fiscale teritoriale scutirea de la plata impozitului
Succes !
Buna ziua!
In calitate de reprezentant legal al minorului cu handicap grav va incadrati in prevederile art.469.
Singurul inconvenient este ca beneficiati de scadere cu 01.01.2017 conform normelor metodologice ale CF :
" 103. În aplicarea prevederilor art. 469 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe mijlocul de transport nu se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat. "
In concluzie puteti solicita in scris baza legala de respingere a cererii (act normativ, articol, aliniat) sau poate au alta procedura proprie in aceasta privinta dar si asa ar trebui sa aiba o baza legala.
Update pt cei care urmaresc discutia: s-a APROBAT pana la urma scutirea de impozit si la Ploiesti, mama copilului figureaza azi cu impozit auto = 0 lei pe 2016.
Asteptam sa vina acasa si decizia.

Din cate am inteles de la cei de la biroul auto se pare ca au cerut lamuriri mai departe, probabil de la centru nu au fost expliciti, cert este ca acum beneficiaza reprezentantul legal al minorului cu handicap FARA obligativitatea ca vehiculul sa fie omologat la RAR si PE ANUL IN CURS (certificatul de handicap emis in sept. 2015)

Sper ca informatia sa ajute si pe alti parinti in aceeasi situatie, am vazut in diferite discutii pe FB ca oamenii s-au resemnat si au platit.
Toate cele bune.
Buna ziua,
Sunt mamica unei fetite cu certificat de handicap gradul accentuat. Conform noului cod fiscal pe 2016 am solicitat scutirea de impozit pt proprietatile detinute in comun cu sotul, respectiv apartamentul si masina.
In ianuarie 2016, cand am depus cererea, desi n-aveau habar si m-au tinul 55 minute in ghiseu, au preluat cererea cu precizarea sa revin cu urmatorul certificat de handicap care se elibera in aprilie(certificatul se reinnnoieste anual).
Saptamana trecuta in data de 20.04.2016, am revenit cu certificatul de handicap valabil pana in 31.03.2017, moment in care domnisoara de la ghiseu, s-a fastacit, s-a plimbat vreo 20 minute pe la birouri si mi-a comunicat urmatoarele:
Scutirea de impozit se aproba PT UN SINGUR PARINTE SI PT PROPRIETATILE AFERENTE ACESTUIA. Evident am depus o cerere pt precizarea in scris a prevederii legale la cere se face raportatea in orasul Constanta, avand in vedere ca in alte localitati cererile de scutire de impozit au fost acceptate fara probleme. Mi s-a desenat pe o hartiuta (pe un ton usor superior mi s-a facut o schita cu drepturile sotilor ) ca din intregul detinut de mine si sot se scuteste impozitul pt jumatate din proprietati fie jumatatea mea, fie a sotului.
Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu informatii si ce este de facut, avand in vedere ca in alte judete aceste cereri au fost inregistrate fara nici o problema. Ce pot face? Mi-e teama ca nu se clarifica aceasta situatie pana in data de 31.05.2016 cand s-a prelungit limita de plata fara penalitati si voi inregistra penalitati.
Va multumesc .

Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2016
cristina2412, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit auto reprezentant minor cu handicap grav florinash1972 florinash1972 Buna ziua, sunt tatal unui copilas minor cu grad de handicap grav si am un autoturism proprietate .Am fost la finante si am depus actele pentru a fi scutit de ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa auto pentru persoane cu handicap onciustela onciustela La cererea facuta catre primaria locala pentru scutirea de taxa auto (fiind vorba de handicap grav) se invoca art.262 lit.(a) din codul fiscal , care spune ca ... (vezi toată discuția)
Persoane cu handicap accentuat truscamonika truscamonika Buna ziua , Conform Legii 193/2015 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a modificat ... (vezi toată discuția)