avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Radiere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Radiere

Care este differenta intre radierea ca urmare a dizolvarii si radierea ca urmare a incetarii activitatii?
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 16:51, 10 August 2009
Dizolvarea inseamna de fapt insolventa si toti creditorii se inscriu la masa credala,deci firma a avut venituri, iar incetarea nu a mai avut nici un fel de venit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Radierea are aceleasi efecte indiferent de cauzele care o genereaza, si anume firma este inchisa in mod definitiv.
Insa, cred ca va referiti la radierea ca urmare a dizolvarii, intrucat prima etapa este dizolvarea. Radierea este ultima etapa la inchiderea unei firme, care se petrece dupa dizolvare si lichidare.
In cazul in care asociatii hotarasc sa inchida firma, ei pot decide dizolvarea firmei. daca firma nu are datorii, aceasta poate fi dizolvata chiar si fara lichidare, prin acordul asociatilor (in situatia in care asociatii hotarasc de comun acord ce se va intampla cu activele firmei). Daca se decide dizolvarea fara lichidare, dupa ce se depune bilantul de dizolvare firma va fi radiata din Registrul comertului (practic acela este momentul cand firma este inchisa definitiv).
Daca firma are datorii, ea trebuie sa parcurga procedura de lichidare, cand se numeste un lichidator si apoi se valorifica activele firmei pentru a se achita creditorii. Numai dupa plata tuturor datoriilor firma poate fi radiata.
Radierea nu poate interveni ca urmare a incetarii activitatii firmei. Ea poate interveni numai daca registrul comertului formuleaza o actiune in instanta prin care obtine dizolvarea societatii ca urmare a anumitor motive (ex: firma nu depune bilanturi contabile, are sediul expirat, nu mai are administratori, etc.) in aceasta situatie, dupa trecerea unui termen (cred de minim 9 luni) tot registrul comertului va numi din oficiu un lichidator care va realiza bilantul de lichidare, iar ulterior firma va fi radiata.
In cazul in care firma are datorii care nu pot fi achitate prin vanzarea activelor firmei, se va ajunge la faliment - lichidatorul din oficiu va formula cerere de deschidere a procedurii falimentului. Numai dupa inchiderea procedurii de faliment (fie prin plata tuturor creditorilor, fie ca urmare a valorificarii tuturor activelor, daca ele exista) firma va fi radiata din registrul comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere firma cu datorii capucino capucino Buna ziua. Azi am aflat ca 2 societati , care au avut datorii la societatea mea au fost radiate in cursul anului 2012. Cum se poate asta? DIn cate cunosc, ... (vezi toată discuția)
Urmari nedepunere bilant ana_lov3s_u ana_lov3s_u Am auzit ca tarifele expertilor contabili sunt f mari pt semnarea bilantului iar firma mea a fost tot timpul in pierdere...Daca nu depun bilantul pe anul ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)