avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare bani din cont in cazul unui divort si taxa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare bani din cont in cazul unui divort si taxa de partaj

Buna ziua, sunt in fata unui divort iar sotia se pare ca nu vrea sa consultam un mediator asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta.
Am cateva intrebari?
1. Toti banii pe care i-am strins impreuna au fost pusi intr-un cont pe numele ei fara sa fiu trecut la clauza. Mentionez ca sotia lucreaza la o banca si a avut avantaje la dobanda, comisioane, etc. Pot avea acces la sumele din conturi (listing, extras de cont) cu ajutorul instantei sau o modalitate oficiala?

2. Daca instanta solutioneaza ca divortul este din cauza ambelor parti (sau numai din cauza unei parti) pot sa-mi recuperez jumatate din valoarea taxei de timbru (partaj) pentru un imobil?. Precizez ca voi solicita 50% din val imobilului.

3. In calcului pensiei alimentare intra si contravaloarea normei de hrana?

Multumesc anticipat si scuze deoarece nu cunosc termenii din acest domeniu.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:20, 11 Aprilie 2016
In cazul unui partaj, sumele de bani realizate in timpul casatoriei, depuse in conturi bancare, se includ in masa partajabila, indiferent daca acel cont este pe numele unuia dintre soti. Taxa de timbru aferenta valorii imobilului se va achita de catre ambii soti, in cote egale, daca fostii soti convin sa solicite un procent de 50% din masa partajabila. In ceea ce priveste pensia de intretinere a minorului, aceasta se va stabili in procent de 25% (in cazul unui copil) din venitul net/lunar realizat de parintele nerezident, contravaloarea normei de hrana nefiind luata in acest calcul.
Instanta are dreptul de a solicita si obtine de la banca situatia cu contul bancar.

Taxa judiciara de timbru se achita antipicat de sotul care solicita partajul iar apoi se va compensa in hotararea de partaj.Deci, suma avansata nu va fi pierduta.
Si cu onorariile avocatilor se poate intampla acelasi lucru in functie de situatie.
Va multumesc pentru raspunsuri. mai am o nelamurire.
Taxa de timbru aferenta valorii imobilului se va achita de catre ambii soti, in cote egale, daca fostii soti convin sa solicite un procent de 50% din masa partajabila chiar daca instanta solutioneaza ca divortul este numai din cauza unei parti? Concret cheltuielile pentru partaj nu sunt influentate de hotararea instantei privind divortul?
Multumesc inca odata.
Nu, divortul e una, are taxa lui de timbru, partajul e alta, are taxa lui de timbru. Totusi, daca sunteti interesat de varianta amiabila, mergeti la un mediator sau un avocat care sa initieze o procedura amiabila, poate la aflarea pierderilor pe care le-ar putea suferi ambele parti la partaj prin instanta, vor fi mai interesate sa incheie totul amiabil, fie la notar, fie in instanta.
Se pierd multi bani.
Cat despre taxa de timbru, depinde cine ce cere, daca cealalta parte e de acord cu ceva, daca face reconventionala etc.
Partajul nu are nici o legătură cu vinovăția unuia dinte soți, sau cu nevinovăția ambilor.
Puteți divorța civilizat și amiabil dacă cădeți de acord, deoarece nu are treabă cu partajul.

Alte discuții în legătură

Divorțăm cu acord de mediere. sunt studentă fără venit, iar copilul are domiciliul la mine, cum pot recupera partea din cheltuielile de judecată achitate de mine? RoxanaMarria RoxanaMarria Bună ziua! Am decis împreună cu fostul soț să divorțăm la mediator, am depus actele la judecătoria S4, iar o săptămână mai târziu, am depus și ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort Marius_mto Marius_mto Doi soti au ca bunuri comune doua case cu teren, una construita in timpul casatoriei pe teren cumparat din banii proveniti de la o retrocedare din partea ... (vezi toată discuția)