avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

buna ziua.eu sunt in indemnizatie de somaj si as vrea sa stiu daca in concediu prenatal iti poti lua 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere?acele 42 de zile de dupa nastere se iau in calcul din ziua in care ai nascut?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:46, 9 Aprilie 2016
1. Potrivit OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
- concediu de sarcina (concediu prenatal) care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii si fara legatura cu sarcina.
- concediu de lauzie (concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile).

Cele 126 de zile se pot compensa intre ele, astfel incat, in functie de recomandarea medicului sau de optiunea personala, distributia concediului de maternitate inainte si dupa nastere poate fi oricare alta fata de cea specificata mai sus. Singura restrictie este data de faptul ca primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.

Prin urmare, concediu prenatal poate avea o durata de 84 de zile, iar cel postnatal de 42 de zile.

2. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Pe perioada acestor concedii , plata indemnizatiei de somaj este suspendata, conform art.45 alin.1 lit.g din Legea nr.76/2002, reluarea platii facandu-se la incetarea fiecaruia din acest tip de concediu.

Art. 45 din Legea 76/2002
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Certificatele medicale le veti depune la AJOFM care le va plati, iar cererea pentru acordarea CCC o faceti catre AJOFM, actele de acordare a indemnizatieie aferente le depuneti la Primaria in raza careia aveti domiciliul sau resedinta.

3. Durata concediului postnatal incepe cu data in care s-a nascut copilul, deci in cele 42 de zile va intra si ziua de nastere a copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt in șomaj si se termina inainte de data nașteri. ce pot face? ArnaxelaB ArnaxelaB Buna ziua, sunt însărcinată si sunt in șomaj din 1aprilie 2015 si il termin pe 30 Martie 2016, data probabilă a nașterii este 16.mai 2016. Dr de fam. ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate gabitzaa gabitzaa Buna ziua! sunt insarcinata in 15 saptamani si sunt in somaj ,as vrea sa intru in prenatal prin iunie inainte sa-mi expire somajul(31 iulie), dar doamna de la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru cresterea copilului daca sunt in somaj? maryto maryto Buna ziua , as avea niste nelamuriri .Sunt in somaj din 31.04.2010 si am ramas insarcinata in luna septembrie ,teoretic as avea somaj pana la 31.04.2011 ,iar ... (vezi toată discuția)