avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare radio

Buna ziua,

Zilele trecute a venit mama suparata foc pe administratorul blocului si pe radet ca mai nou ne obliga sa ne schimbam vechile repartitoare cu unele de "ultima generatie" pe unde radio, adica sa nu mai vina la noi in casa sa ne citeasca repartitoarele, ci le face de la distanta. Problema este ca ne cere sa platim 50 lei / calorifer.
Am citit pe net si am aflat ca pana pe 31 decembrie 2016 este obligatoriu sa ai repartitoare, nu din astea radio. EU am de multi ani, dar cica au iesit din garantie.
Intrebarile sunt: Ma pot obliga sa platesc 50 lei per calorifer ? In momentul cand vin la mine in casa sa imi monteze daca nu au factura pe numele proprietarului ii pot da afara din casa fara sa le platesc? Mi se pare o hotie la drum mare, in plus am citit ca si radiaza respectivele :)
Cel mai recent răspuns: ianissiani , utilizator 00:23, 12 Octombrie 2017
RADET nu obliga consumatorii sa monteze un anumit tip de repartitoare.

Toate repartitoarele pentru caldura se "citesc" de la distanta.

Modelul de repartitoare si firma care le monteaza sunt alese de Comitetul executiv in urma unei selectii de oferte primite de la firme specializate.

Prin urmare mama sa solicite presedintelui asoc. de propr. decizia prin care s-a ales firma care sa monteze si apoi sa citeasca si repartizeze consumul de caldura.

Administratorul este vai de el, el trebuie sa duca la indeplinire deciziile CEx.

2. Toate produsele ies din garantie dupa o anumita perioada iar iesirea din garantie nu inseamna ca acestea trebuie inlocuite.

Daca va cumparati un produs cu garantie de 2 ani il inlocuiti sau aruncati dupa iesirea din garantie?

Punctul de vedere al ANRSC este acela ca repartitoarele de costuri pentru apa si incalzire nu se supun controlului metrologic legal deoarece indicatiile acestora sunt adimensionale iar verificarea metrologica inseamna compararea indicatiilor unui aparat de masura cu unul etalon si stabilirea abaterilor.
Multumesc pentru raspuns. O sa vorbesc personal cu presedintele si administratorul pentru ca marti ma duc sa platesc intretinerea. Cat despre "citire la distanta" ma refer ca momentan eu detin repartitoare la calorifere unde vine o persoana, apasa pe un buton imi citeste si scrie consumul pe o foaie si la revedere, in schimb acestea radio cica trimit ele consumul unui dispozitiv care el transmite mai departe RADET_ului, deci nu va mai veni nimeni la mine in casa sa le citeasca. Nu as avea nimic impotriva sa mi le schimbe, dar sa o faca pe banii lor, de ce sa " ma oblige" pe mine sa le cumpar?
Multumesc inca o data.
La RADET nu se transmite nimic inafara de banii pentru plata caldurii din factura.

Firma care monteaza repartitoare trimite un angajat sa inregistreze consumurile prin intermediul dispozitiv specializat iar apoi trimite asociatiei consumurile calculate pe fiecare camera/apartament, administratorului neramanandu-i altceva de facut decat sa transcrie calculul (leii) in lista de intretinere.

Asta este marele mister al inregistrarii consumuirlor prin intermediul undelor radio.

Similar se procedeaza si in cazul contoarelor de AR/AC prevazute cu sitem de transmitere radio.

Bineinteles ca pentru inregistrarea consumurilor trebuie platit firmei un tarif de citire de 2-3 lei/calorifer pentru deplasare si calcul.

Modalitatea de calcul, inregistrare si repartizare a caldurii se face numai de firme agreate ANRSC conform unui ordin 343/2010

[ link extern ]

Cat despre persoana care va citeste consumul apasand pe un buton nu ne-ati lamurit daca este angajata unei firme specializate sau este cineva din asociatia de proprietari.

Repartizarea caldurii in urma inregistrarii consumurilor de catre persoane neautorizate este ilegala.
Se mai plateste si 2-3 lei / calorifer in fiecare luna pentru cititre? Hm, nu este o tragedie dar din pacate nu am fost instiintati despre acest cost.
Persoana care ne citea pana acum face parte din asociatia de proprietari. Daca tot nu suntem obligati sa punem aceste repartitoare radio, ci putem avea si unele standard, nu inteleg de unde pana unde vine administratorul cu ideile acestea....

Nu trebuia sa se faca o sedinta in care toti locatarii sa isi dea cu parerea daca vor repartitoare cu unde radio?

Miercuri cica vin respectivii cu pricina, costul fiind de 49 lei / calorifer. Abia astept sa mi se dea explicatii.:foottap:

Un sfat daca se poate: Miercuri cand vor veni respectivii, eu ii voi intreba daca au factura pentru aparatele respective si banii ceruti, daca nu au factura pe numele tatalui care e proprietar, am dreptul sa refuz plata si/sau montarea?

Multumesc pentru informatiile furnizate. O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
Dabal, utilizator
@Dabal
:slap: Multa lume necajita populeaza pamantul.....

Administratorul, dar si presedintele, vin cu ideile astea pe baza experientei cu vechile repartitoare si ca sa se evite problemele de pana acum pe care dv. nu le stiti, dar vi le pot spune eu.
Repartitoarele au o durata de viata de cca 10 ani, mai bine zis bateria care le asigura functionarea moare. Cand se apropie acest termen, din ce in ce mai multe repartitoare incep sa dea semne de moarte clinica, astfel incat consumul de caldura pe acele calorifere nu mai poate fi inregistrat si ca atare se estimeaza sau, mai grav, nu se pune deloc. Asta face ca cei cu repartitoare inca functionale sa plateasca un consum la fel de estimat, ca estimarea este o boala care ii afecteaza si pe cei viabili, sanatosi. Nu intru in amanuntele calculului, dar va sugerez sa aveti incredere in ce va spun. Sunt administrator si in asociatia mea aceste repartitoare se apropie de termenul maxim de garantie, deci va trebui sa luam si noi aceasta hotarare - de a le schimba. De la luna la luna imi apar repartitoare care nu mai functioneaza.

Repartitoarele nu se repara pentru ca ele sunt capsulate. Se inlocuiesc.
Si pana acum mama dv. platea un comision de calcul care include si citirea repartitoarelor sau gestionarea indecsilor pana la a fi transmise catre firma de calcul. Deci nimic nou sub soare.
Deci daca tot se schimba repartitoarele, atunci este mai eficient de a se monta cele cu citire radio care au marele avantaj ca sunt citite toate deodata si in aceeasi zi, daca nu chiar si la ore apropiate cu cel care citeste contorul de bransament din partea RADET-ului. Deci va exista o exprimare a consumului apartamentelor foarte apropiata de cea reala din factura.
Costurile cu repartitoarele radio, sa le numim astfel, nu difera cu mult de cele standard, dar asigura o repartizare obiectiva a consumului fata de cele standard citite de om. Mana omului creaza intotdeauna subiectivitate, oricat ar incerca sa fie de corect sau obiectiv.

Repartitorul este proprietate individuala a proprietarului, va fi platit de acesta si i se va da chitanta, probabil si factura, exact asa cum s-a procedat si cu repartitoarele pe care mama dv. le are actualmente pe calorifere.
Asociatia de proprietari nu este decat un intermediar care asigura gestionarea tuturor consumurilor inregistrate intre proprietar si firma de calcul. Intre asociatie si firma de calcul se face un contract specific pentru aceasta gestionare, in sensul ca asociatia preda firmei indecsii cititi (oricum automat prin dispozitivul pus la dispozitie de firma) si primeste de la firma situatia centralizatoare a consumurilor pe care le va pune pe lista de intretinere fara nicio modificare, dar si fisele individuale pe care administratorul le inmaneaza proprietarului.

Alte discuții în legătură

Repartitoare de caldura cu citire radio Ionionutz Ionionutz Buna ziua! Am avut timp de 10 ani, repartitoare de caldura.Pe langa faptul ca in continuare sunt pierderi d ecaldura care li se pun in carca tot celor ca ... (vezi toată discuția)
Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Cum reclami un calcul gresit cu repartitoare pentru caldura? ... alexstaneci alexstaneci Cum reclami un calcul gresit cu repartitoare pentru caldura? Pentru calculul repartizarii cheltuielilor cu incalzirea la bloc, s-au montat repartitoare, ... (vezi toată discuția)