avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen achitare si cuantum concedii de odihna ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen achitare si cuantum concedii de odihna neefectuate

In cazul in care angajatorul este de acord cu compensarea in bani a concediilor de odihna neefectuate pe ultimii 2-3 ani, in cat timp este acesta obligat sa achite drepturile cuvenite avand in vedere incetarea c.i.m.?

Cum se calculeaza cuantumul pe fiecare an functie de numarul de zile de CO (vechime in munca peste 20 de ani) luand in considerare salariul minim pe economie (de ex. pentru anii 2013-2015 si 2016 de la inceputul anului pana in prezent)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 11 Aprilie 2016
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.


2. Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

In speta, se va lua in calcul ultimele 3 luni anterioare celei in care inceteaza raportul de munca.
In cazul in care angajatorul este de acord cu compensarea in bani a concediilor de odihna neefectuate pe ultimii 2-3 ani, in cat timp este acesta obligat sa achite drepturile cuvenite avand in vedere incetarea c.i.m.?


Daca angajatorul nu v-a acordat C.O. si nici nu vi le-a achitat pe ultimii 2-3 ani, singura solutie este o actiune in instanta pentru plata acestor sume, NUMAI daca mai sunteti in termenul de prescriptie. ATENTIE! Daca angajatorul nu va achita C.O. de acum 3 ani, iar termenul s-a implinit, nu mai puteti sa il obligati sa o faca, pentru ca dreptul dv. s-a prescris. Termenul de plata a drepturilor salariale este cel prevazut in CIM, in concordanta cu dispozitiile Codului muncii. Dreptul dv. la actiune pentru drepturile salariale se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului. ;)
cora2006 a scris:

... mai puteti sa il obligati sa o faca, pentru ca dreptul dv. s-a prescris. ...


Codul Muncii la art.146 alin.3 nu prevede niciun termen de prescriptie.
Prescriptia exctinctiva a dreptului la actiune nu este prevazuta de Codul muncii, ci de art. 2517 din Noul Cod civil:
CAPITOLUL II
Termenul prescripţiei extinctive
Art. 2517 - Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.

Anterior intrarii in vigoare a acestuia era prevazuta de Decretul nr. 167/1958:
ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
..................................
ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de 18 luni.
........................
ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
;)
Este vorba despre dreptul la actiune in instanta si nu despre dreptul de a solicita angajatorului compensarea in bani .

Care text de lege interzice unui salariat sa ceara compensarea in bani aCO neefectuat de peste 3 ani si care text de lege interzice unui angajator sa faca asa ceva ?

Alte discuții în legătură

Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)