avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua. As dori si eu o lamurire, daca se poate.
In data de 20 feb. 2015 mi-am dat demisia de la firma unde lucram si am plecat sa lucrez in Germania, legal, cu contract de munca. Treaba nu a mers exact cum am sperat si anul acesta, in luna martie m-am intors in Romania. De atunci imi caut de lucru, dar fara rezultat.
Se poate sa beneficiez de indemnizatie de somaj sau nu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:25, 11 Aprilie 2016
In Germania cum v-a incetat c.i.m.?
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
CIM s-a incheiat prin demisie si in Germania!
Si in Germania, in cazul in care angajatul a demisionat de la ultimul loc de munca acesta nu poate solicita ajutor de somaj.
Multumesc. Nu am solicitat in Germania ajutor de somaj, ci doresc sa solicit in Romania, deoarece in ultimele 14 luni nu am lucrat aici.
Stiam, ca in cazul demisiei nu poti beneficia de ajutor de somaj.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2016
alex29bv, utilizator
NIci in Romania nu puteti beneficia de somaj, daca v-ati dat demisia.

1. Art. 17 din Legea 76/2002:
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

2. Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie, prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj felicia.buzea@gmail.com felicia.buzea@gmail.com Se poate primi ajutorul de somaj daca ti- ai dat demisia? Mentionez ca am lucrat 17 ani in aceeasi unitate (vechime totala - 24 ani si 6 luni) (vezi toată discuția)
Obținerea șomajului Alin 94 Alin 94 Buna! Va rog daca puteți sa-mi răspundă cineva la întrebare.. întrebare mea este.. dacă eu lucrez de un an și ceva, și vreau să demisionez de la job, ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca George 88 George 88 In cazul incetarii contractului individual de munca cu acordul partor beneficiez de anutorul de somaj? (vezi toată discuția)