avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara acordul sotiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara acordul sotiei

Buna ziua
Ma numesc X, am 48 de ani si sunt din Bucuresti
Doresc sa desfac casatoria si as dori sa fac o intrebare in comunitatea avocatnet in speranta gasirii celei mai optime abordari a situatiei mele specifice.
Deci eu locuiesc in Anglia iar sotia mea locuieste in Romania in casa noastra proprietate comuna. In fapt, in ultimii patru ani am fost doar ocazional acasa in vizite anuale de cateva saptamani ca sa imi vad copiii si parintii.
Eu doresc desfacerea casatoriei din motive personale care pot parea mai neobisnuite, concret mi-am schimbat sentimentele fata de ea precum si mentalitatea, intre noi creandu-se un gol de comunicare si o diferenta diametral opusa in sistemul de valori care ne impiedica sa mai continuam. Desi tin la sotia mea si o respect, am decis ca este mai bine sa o luam fiecare pe drumul lui.
Mai concret vreau sa fiu liber sa incep o viata noua..
Ma gandesc sa fac inregistrarea cererii de divort la organele judecatoresti din Bucuresti, unde mentionez motivele mele reale, caci nu vreau sa aduc sotiei mele nici un fel de vina pentru situatia creata, caci eu consider ca dupa 22 de ani oamenii se pot schimba in directii diferite si nu este culpa nimanui pentru aceasta,
Totusi sotia se opune divortului de aceea variantele mai facile cum ar fi divortul cu acordul partilor nu este posibil. Mentionez ca nu avem minori rezultati din casatorie, copiii nostri fiind majori deci nu vor face parte din acest demers.
Problema este ca nu pot ramane in Romania pe durata unui eventual proces si ca nu stiu cum sa fac.
Concret as vrea sa intreb:

1 Pot fi oare aceste motive mentionate mai sus acceptate ca si motive intemeiate pentru acceptarea cererii de divort ?
Vreau sa fiu corect fata de mine si fata de ea si sa nu invoc alte motive doar pentru a-mi atinge scopul. Intreb asta pentru ca am observat ca in lege sunt trecute doar motive ce tin de culpa unuia sau a ambilor soti.
2. Se poate judeca cauza in lipsa mea sau macar prin intermediul unui delegatii
de reprezentare prin intermediul unui avocat?
3. Se poate face partajul si ulterior pronuntarii divortului, care consta practic in impartirea banilor rezultati din vanzarea locuintei comune considerand ca sotia mea este de buna credinta si cel putin in acest aspect suntem de-acord cu asta. Poate fi o problema in vanzarea ulterioara o locuintei dupa pronuntarea divortului?
4. Cat ar fi taxa de timbru pentru divort fara partaj si fara minori?
Va multumesc foarte mult pentru rabdare si bunavointa.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
Admin, administrator
Buna seara,
1. pentru desfacerea casatoriei va trebui sa va adresati instantei din romania avand in vedere ca nu se poate realiza prin acord la notariat.
Pentru aceasta, cum nu puteti sa va prezentati la toate termenele, va trebui sa imputerniciti o persoana sa va reprezente, de preferat un avocat, prin imputernicire speciala data la notar.
2. Motivele sunt plauzibile.
3. Partajul se poate face o data cu divortul sau ulterior, la alegerea dumneavoastra.
4. Taxa de timbru este de 100 lei, onorariile de avocat sunt alta problema.
5. Nu uitati sa discutati macar cu o persoana din tara (poate sa fie si ruda apropiata) care sa poata sa fie audiata ca martor.
In primul rand aveti posibilitatea formularii cererii de divort, chiar daca sotia se opune desfacerii casatoriei, invocnd faptul ca relatiile dintre dvs. si sotie sunt iremediabil vatamate, iar casatoria nu mai este posibila. Taxa de timbru este in valoare de 100 lei, iar daca nu va puteti prezenta, puteti fi reprezentat de un avocat. De cand sunteti despartiti in fapt?
Partajul se va solutiona dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort.
Daca aveti resedinta stabilita in Anglia si aveti acte puteti fi reprezentat de avocat la proces si sa nu va prezentati personal.
Restul aspectelor trebuie sa le analizeze avocatul.
Daca sotii nu sunt de acord cu divortul trebuie cautata varianta juridica care va ajuta dar vina cuiva va trebui sa existe in lipsa acordului ambilor sotilor la divort.

[editat]
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
Puteti vinde oricand locuinta si imparti banii. Daca exista intelegere cu atat mai bine. Veti merge impreuna la notar , se lichideaza regimul matrimonial si vindeti casa impreuna, asa va costa cel mai putin, practic ca la vanzare- cumparatorul achita onorariul notarului, dvs doar impozit de 2 % pt jumatatea dvs.
Daca nu va intelegeti asupra partajului si ajungeti in instanta, taxa de timbru e de 3% din valoarea imobilului la care se va adauga onorariul expertului pt evaluare- daca nu va intelegeti asupra valorii imobilului.

Daca se constata vina exclusiva a dvs la divort, sotia va poate cere daune compensatorii odata cu divortul.

Daca nu exista acordul sotului pt divort, instanta trebuie sa determine a cui e vina in divort daca va intemeiati cererea pe lit b- vatamarea grava a relatiilor dintre dvs.

Cazurile de divorţ

Art. 373

Motive de divorţ

Divorţul poate avea loc:

a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;

b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;

d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.



Art. 933 ncpc

Culpa în destrămarea căsătoriei

(1) Instanţa va pronunţa divorţul din culpa soţului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

(2) Instanţa poate să pronunţe divorţul din culpa ambilor soţi, chiar atunci când numai unul dintre ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese că amândoi sunt vinovaţi de destrămarea căsătoriei.

(3) Dacă pârâtul nu a formulat cerere reconvenţională, iar din dovezile administrate rezultă că numai reclamantul este culpabil de destrămarea căsătoriei, cererea acestuia va fi respinsă ca neîntemeiată, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 934 privind pronunţarea divorţului din culpa exclusivă a reclamantului.


Dvs de ce va aflati in Anglia, e vb de o separare sau asa ati convenit, dvs sunteti plecat cu munca sa zicem ? Puteti sa fiti separati in fapt traid in aceeasi casa si sa fiti impreuna locuind in doua tari.
Doar daca sunteti despartiti in fapt de peste 2 ani ( dvs ziceti ca veneati sa va vedeti copiii si parintii), puteti sa va intemeiati cererea pe art 373 lit c.




Art. 934ncpc

Divorţul pentru separarea în fapt îndelungată

(1) Când soţii sunt separaţi în fapt de cel puţin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorţul, asumându-şi responsabilitatea pentru eşecul căsătoriei. În acest caz, instanţa va verifica existenţa şi durata despărţirii în fapt şi va pronunţa divorţul din culpa exclusivă a reclamantului.

(2) Dacă soţul pârât se declară de acord cu divorţul, se vor aplica în mod corespunzător dispoziţiile art. 930.

In concluzie, daca cereti desfacerea casatoriei pt ca relatiile sunt grav vatamate incat casatoria nu mai poate continua si nu puteti proba asta, cererea va e respinsa ca neintemeiata.
La fel daca cereti sa se desfaca pt ca sunteti despartiti in fapt de peste 2 ani si nu e asa.





Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
Parerea mea e sa vorbiti cu 1-2-3 avocati si sa alegeti o varianta propusa de ei, este important sa intelegeti modul in care legea vede culpa.
Dupa mine, exista culpa in destramarea relatiilor dintre dv. si sotie, distanta nefiind niciodata un factor de amintire a ochilor celuilalt. Cineva sau ambii ati contribuit la aceasta indepartare, intai fizic, apoi sentimental.
Asa incat, iacata mai sus, temeiurile de desfacere a casatoriei.
Puteti merge si pe separarea in fapt, insa in acest caz culpa desfacerii casatoriei va fi a dv., cf. legii, in hotarare. Si sunteti pasibil de daune.

Pe de alta parte, inteleg ca sotia nu doreste amiabil, insa ma tem ca aceasta dorinta este exprimata in scopul de a va descuraja pe dv. in a intreprinde actiuni legale concrete. Astfel, daca sotia afla, in mod oficial, ca sansele de a nu se pronunta divortul nu sunt realiste, ca impotrivirea ei duce la pierderi financiare si, de ce nu, poate nu numai... poate ca revine asupra ideii sale de opunere la divort.
Astfel, o notificati chemand-o la un mediator, avocat sau notar, cu mentiunile de mai sus, preferabil notificarea prin avocat sau executor chiar.
Pare drastic, dar nu e. E urat ca sa audiati martori in instanta care sa spuna ce? Ca nu va mai intelegeti?...

Cred ca se poate comunica macar pentru divort.
Cu partajul, la fel, daca tot va intalniti sa vorbiti de divort, abordati toate subiectele de discutat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Divort vmanea vmanea Doi cetateni romani s-au casatorit in SUA, au inregistrat casatoria si in Romania, Sotul s-a intors definitive in tara, sotia a ramas in SUA. Sotul a ... (vezi toată discuția)