avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedieri colective - persoana cu handicap accentuat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedieri colective - persoana cu handicap accentuat care are copil cu handicap grav- beneficiaza de protectie sociala sau nu?

Buna seara,
1.In cazul unei concedieri colective care se realizeaza in mai multe etape, o persoana cu handicap accentuat (grad II) beneficiaza de protectie sociala pentru a nu fi inclusa in prima etapa?
2. In cazul in care persoana cu handicap accentuat (gradul II) are un copil cu handicap grav (gradul I) in varsta de 4 ani jumatate, exista vreo modalitate de a evita includerea in lista de concediere colectiva a parintelui, exceptand perioada de concediu medical pentru ingrijirea copilului?
3.In cazul se renunta la asistent personal pentru copil si parintele solicita program redus la 4 ore pentru ingrijirea copilului cu handicap, poate fi parintele disponibilizat in aceasta perioada?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 13 Aprilie 2016
1.In cazul unei concedieri colective care se realizeaza in mai multe etape, o persoana cu handicap accentuat (grad II) beneficiaza de protectie sociala pentru a nu fi inclusa in prima etapa?


Nu exista nicio protectie legala, in acest sens.

Poate evita concedierea daca exista criterii ce sunt avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, criteri care trebuie sa fie prevazute in c.c.m. sau in reg.intern.

2. In cazul in care persoana cu handicap accentuat (gradul II) are un copil cu handicap grav (gradul I) in varsta de 4 ani jumatate, exista vreo modalitate de a evita includerea in lista de concediere colectiva a parintelui, exceptand perioada de concediu medical pentru ingrijirea copilului?


Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3.In cazul se renunta la asistent personal pentru copil si parintele solicita program redus la 4 ore pentru ingrijirea copilului cu handicap, poate fi parintele disponibilizat in aceasta perioada?


Exista si aceasta posibilitate.

Multumesc pt raspuns.
1.In structura cadru a planului de recuperare a copilului cu handicap grav este scris ca se beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta intre 3 si 7 ani conform L448/2006, nu numai intre 2 si 3 ani. Care varianta este cea corecta?
2. Unde se face cererea pentru cresterea copilului cu handicap (la unitatea unde lucreaza sau la Directia de protectie sociala)?
3.Aceasta cerere se poate aproba si in cazul in care i s-a inmanat preavizul mamei si, ca urmare, se intrerupe perioada de preaviz sau nu?
4. Angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de salariat si in perioada de preaviz sau poate refuza acest lucru?
Multumesc anticipat
1. OUG 111/2010
art.31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a împlinit vârsta de 3 ani, oricare dintre părinţii fireşti sau persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) beneficiază de un concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 7 ani, după cum urmează:
a) în continuarea concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru creşterea copilului în baza actelor normative care au reglementat acest drept la data naşterii copilului;
c) oricând, începând cu împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se încadrează în condiţiile prevăzute la lit. a) şi b), dar care în ultimele 12 luni înainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) şi (6).

(2) Pe perioada concediului prevăzut la alin. (1) se acordă o indemnizaţie lunară la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la alin. (1), se acordă pe bază de cerere de către angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea persoana îndreptăţită.

art. 33
(1) De drepturile prevăzute la art. 31 şi 32 nu poate beneficia părintele sau persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care, pentru acelaşi copil, are în acelaşi timp şi calitatea de asistent personal ori care primeşte indemnizaţia acordată în condiţiile art. 42 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(1^1) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele singure care au în întreţinere un copil cu dizabilitate gravă şi care pot beneficia cumulat şi de indemnizaţia acordată în condiţiile art. 42 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
.....

2. Angajatorul are obligatia de a va elibera adeverinta de salariat si in perioada de preaviz.
In caz contrar, sesizati ITM-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns
Continui cu ultimile intrebari.
1.Daca mama este chemata sa i se inmaneze preavizul si refuza sa semneze de primire, poate inainta in acceasi zi cerere catre angajator pentru concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap grav (varsta 4 ani ) sau aceasta cerere nu i se mai aproba dat fiind ca a fost chemata pt preaviz?
2.In cazul in care pentru copilul cu handicap tatal primeste drept de insotitor (777 lei lunar in 2015), daca mamaface cerere de concediupentru cresterea copilului cu handicap si i se aproba (450 lei lunar), mai beneficiaza tatal de acest drept se insotitor sau nu?
Multumesc anticipat
1. Da, poate intra in aceeasi zi cand i se inmaneaza preavizul in concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 7 ani.

2. In acest caz, cred ca cel mai bine intrebati la ANPIS - Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, e-mail: anps@prestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim laura gaga laura gaga Im momentul de fata sunt in CCC (copilul are 1 an si 8 luni), dar doresc sa reincep activitatea in 2 saptamani. In cadrul societatii au loc restructurari... As ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bolnav mamy_gabi mamy_gabi Buna seara. Sunt mama unei fetite cu handicap mediu in varsta de 2,6 ani si as vrea sa stiu daca mai pot sa-mi prelungesc concediu crestere copil dupa varsta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie handicap blareanabel blareanabel Buna seara!In cazul unui copil mic sub 2 ani cu handicap gr 2 ,daca mama este in CIC pana la implinirea varstei de 2 ani cu o indemnizatie de 600 lei + 200 lei ... (vezi toată discuția)