avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu testament

Buna ziua,

Am o situatie delicata in familie si am nevoie de sfaturile dumneavoastra. Situatia este urmatoarea:

Unchiul si matusa au locuit in Germania cam 40 de ani. Ea a dobandit cetatenia germana, el nu. Au avut o relatie cu nabadai, casatorindu-se si divortand de mai multe ori. Dupa fiecare divort, matusa facea cate o achitie imobiliara. Astfel, toate proprietatile sunt pe numele matusei, cumparate cand era necasatorita. Nu au copii. In prezent sunt casatoriti si locuiesc in Romania. Se vehiculeaza ca matusa a facut testament prin care lasa mostenire tot ce detine unui singur nepot. Unchiul are un copil dintr-o casatorie anterioara, cu o alta femeie si 2 frati. Matusa nu are copii, insa are si dansa frati. Cum se procedeaza in cazul in care moare el primul si invers, daca moare ea prima?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:55, 13 Aprilie 2016
Daca moare unchiul primul, legal matusa mosteneste 1/4, iar copilul unchiului mosteneste 3/4 din ce lasa unchiul. Legal, fratii unchiului iau nimic.

Daca moare matusa prima, legal unchiul mosteneste 1/2, iar fratii matusii mostenesc impreuna 1/2 din ce lasa matusa.
Ca sa ne dam cu parerea despre testament, trebuie sa vedem testamentul, practic daca matusa il dezmosteneste pe unchiul dvs. (sotul ei), acesta oricum ar fi va primi jumatate din cat i s-ar fi cuvenit legal, adica 1/4 va primi chiar daca este dezmostenit.
@trandafir2

Multumesc pentru explicatii. Ieri am aflat ca atunci cand s-au casatorit, unchii au semnat o conventie matrimoniala, prin care nici unul nu are pretentie la averea de dinainte de casatorie a celuilalt. Toate acestea se intamplau in Germania.
La deces, aceasta conventie mai are valoare?

Multumesc!
Trebuie sa stim despre ce conventie este vorba si ce anume contine. In principiu conventia are valoare, insa in fapt trebuie vazut in ce masura este legala si in ce masura contine clauze care pot deroga de la regula. Fara a vedea hartiile, nu putem presupune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori persoana necasatorita steef steef Care sint mostenitorii unei persoane necasatorite si fara copii in cazul in care aceasta moare? Mentionez ca are 1 frate iar parintii sint in viata. Dar in ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire nexusm nexusm Va rog, am nevoie de o mana de ajutor. Speta 1: defunctul are o sotie, un fiu si parintii in viata. Prin testament, isi dezmosteneste fiul, dar fara a ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin testament mihaela_hody mihaela_hody Matusa mea mi-a lasat prin testament toate bunurile mobile si imobile ce se vor afla dupa decesul ei .In acel moment avea un apartament dupa divortul de ... (vezi toată discuția)