avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pentru copil cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pentru copil cu handicap

Buna ziua,
Am depus actele pentru incadrarea fiicei mele in grad de handicap, voi merge la comisie doar in luna mai. Ea are 2 ani si 9 luni. Ma intereseaza daca eu ca mama, chiar daca am reluat munca dupa terminarea cic, voi putea sa raman cu ea acasa, in concediu de ingrijire copil cu handicap? sau ce variante sunt sa pot ramane cu ea acasa, dar sa pot beneficia de o indemnizatie pe perioada respectiva? intentionez oricum sa renunt la locul de munca, dar as dori sa stiu daca am ceva drepturi ca mama cu copil cu handicap. Conteaza gradul de handicap in care va fi ea incadrata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 15 Aprilie 2016
1. Daca va fi incadrata in grad de handicap (indiferent de grad) veti putea solicita reluarea concediului crestere copil (CCC) dar numai pana la varsta de 3 ani a copilului (veti avea aceeasi indemnziatie).

2. - Daca si dupa varsta de 3 ani va avea grad de handicap veti putea beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani fie in continuarea CCC fie oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani.
- In acaest caz indemnziatia lunara va fi de 450 lei.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:



Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:

a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);

b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
...

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.

(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...

(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.
...

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.


Sa inteleg ca, ea avand acum 2 ani si 9 luni, pana la 3 ani as beneficia de CCC avand o indemnizatie si la implinirea a 3 ani va trebui sa redepun acte pentru schimbarea indemnizatiei. Certificatul de handicap se elibereaza pe o perioada de un an, deci in cazul nostru pana la 3 ani si 9 luni urmnand ca apoi anual sa mergem pentru eliberarea altui certificat, daca va fi nevoie.

Multumesc tare mult pentru informatie
Da, ati inteles bine cum se procedeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire indemnizatie copil dumitru1984 dumitru1984 Buna ziua copilul meu face 3 ani in mai anul viitor si vreau sa prelungesc perioada cu inca un an are astm bronsic sotia beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)
Expirare certificat handicap vs. expirare suspendare ccc ada1973 ada1973 Buna ziua, Suspendarea CCC expira in cazul copilului cu handicap la implinirea varstei de 3 ani sau la expirarea certificatului de handicap in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil cu handicap lilicapitanu lilicapitanu Va rog sa imi spuneti si mie daca indemnizatia pentru crestere copil cu handicap si a alocatiei se platesc pe luna in curs sau cu o luna in urma?Acum in 3 ... (vezi toată discuția)