avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teren aferent asociatiilor de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teren aferent asociatiilor de proprietari

-Înainte de 89 blocuri cat si cartiere intregi construite in vederea vânzării către persoane fizice si întrunite in asociați de proprietari se introducea in calculul final al pretului per apartament inclusiv amenajarile cu parcarea,inclusiv tevile si canalizarea de cartier pana la centrala termica si inclusiv cladirea centralei si centrala propriuzisă. Întrebarea mea este:De ce acum primariile nu tin cont de domenilu public privat al asociatiilor de proprietari? de ce primariile vând centralele de cartier?De ce platim la primarie pt locul de parcare?
Cred ca este o problema generală in toată ţara, iar daca am sesizat primaria ca este minzerie in cartier au spus ca nu sunt obligati sa facă curatenie ca este problema asociatiei de proprietari. Am înteles ca exista o lege pt aceasta unde reglementează domeniul public de domeniul privat al asociatiilor de proprietari.Vă multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cristi_afrim a scris:


Întrebarea mea este:
De ce acum primariile nu tin cont de domenilu public privat al asociatiilor de proprietari?
de ce primariile vând centralele de cartier?
De ce platim la primarie pt locul de parcare?



1-Hotarati-va ori este domeniu public si atunci aopartine autoritatii publice locale ,ori este domeniu privat si apartine dezvoltatorului sau asociatiei de proprietari
2-Primariile vand centralele de cartier din mai multe motive
-incet incet datorita debransarilor masive pentru instalare CT proprie centralele de cartier nu mai renteaza sa fie intretinute si reparate de primarie
3-Locul de parcare se achita la primarie deoarece proprietarul de vehicul are interesul sa detina asigurat un loc de parcare
Primaria nu obliga pe nimeni sa incheie contract anual de concesiune loc de parcare
4-Terenul din jurul imobilelor de locuit in comun poate avra statut fie privat si apartine dezvoltatorului/asociatiei de proprietari fie reprezinta domeniu public si intretinerea revine primariei
Ca primarria nu are bani la buget,sau ca banii sunt directionati in alte directii....

ma refeream la bolcurile /cartiere proprietate personala dinainte de 89 si spatii destinate asociatiilor de proprietari prevazute la constructia cartierelor. Voiam sa stim daca in pretul final al apartamentelor au fost introduse toate cheltuielile inclusiv amenajarea parcarilor si trotuarelor, noi proprietarii nu avem nimic decat apartamentul?, nu vorbim de dezvoltatori cum este acum, poate nu m-am exprimat bine Domeniu public privat , normal ca este public ca merge toata lumea pe el nu este interzis, dar apartine asociatiei de proprietari sau nu?daca pentru acel spatiu a fost platit amenajarea lui in pretul apartamentului.


centralele de cartier sau de bloc dupa ce au fost construite si date in folosinta le-a preluat primaria sau ce societate raspundea de ele atunci, noi plateam ce consumam iar in pretul gigacaloriei erau o cota parte intretinerea lor si repararea,dat fiind faptu ca in perioada aceea era totul la nivel global se facea reparatii tot la nivel global. Centralele de cartier sau de bloc au fost dezafectate tot de primarie si date diferitelor persoane unde au infintat diverse firme.
problema e ca primaria se baga peste tot fara acordul nostru iar cand soliciti un serviciu zic ca nu e treaba lor. Referitor la plata parcarilor prin faptul ca unii proprietari au acceptat sa platească doar ca sa aibă asigurat un loc de parcare ca uni au si bani si 3 masini,dar au uitat de dreptul lor la un loc de parcare,platesc locul ca e trasat si numerotat si primaria nu mai face nici curatenie in parcarile cu plata la primarie.
Ultima modificare: Duminică, 17 Aprilie 2016
Adriantot, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarii din blocurile vechi nu au decat apartamentul si o cota parte indiviza din spatiul comun din bloc plus banda de 0.80 m din jurul blocului.
In rest, este proprietatea primariei. Platiti chirie pe locul de parcare amenajat de primarie.
Pentru terenul de sub bloc, autoritatile locale au emis - pentru fiecare bloc in parte, decizii/dispozitii, untext explicit se regaseste in contractul meu:
Se atribuie cumparatorului in folosinta, pe durata existentei constructiei, terenul aferent locuintei in suprafata de xx,xx mp, respectiv cota indiviza de ... % din teren potrivit dispozitiei ne... / ... a Primariei ...

Despre locurile de parcare, nici vorba pe vremea respectiva, oricum acestea se afla pe domeniul public al consiliului local, de-altfel singurul indreptatit sa procedeze la inchirierea spatiilor respective.

Dupa cum ati sesizat, acum este alta poveste si ma puteti crede pe cuvant ca un loc de parcare construit de un dezvoltator poate sa coste intre 5.000 - 10.000 euro - fara acoperis sau alte alea, adica loc marcat si cu asta basta. Este adevarat ca terenul apartinea dragutului de dezvoltator si din cate stiu, la incheierea formalitatilor de achizitionare a locuintei, este specificat clar acest lucru, acesta fiind o anexa a locuintei.

Ca autoritatile locale nu se prea inghesuie la a face curatenie pe aceste terenuri inchiriate este de asemeni o alta poveste, iar vinovatii suntem chiar noi.
In schimb daca ai achizitionat si un loc de parcare privat esti obligat sa-i asiguri curatenia - insa nici acest proprietari ne se "omoara" cu intretinerea acestora.

Punctele termice, centralele de cartier, etc. nu au fost niciodata in proprietatea noastra, a proprietarilor, astfel ca si aici este la fel, autoritatea locala poate sa inchirieze sau chiar sa vanda aceste spatii. Cine poate sa vanda si sa inchirieze? Proprietarul, adica Statul roman prin reprezentantii sai teritoriali, da?
daca in calculul pretului apartamentului intra si costurile aferente, utilitati, centrale amenajare spatii, de ce nu ai dreptul.

Alte discuții în legătură

Cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc mdutan mdutan Buna ziua, Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari. Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si ... (vezi toată discuția)
Drept de folosinta a locului de parcare nossferatuss nossferatuss Buna ziua. Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si am primit de la dezvoltator, prin contractul de cumparare, \"dreptul de folosinta exclusiva\" ... (vezi toată discuția)
Locuri de parcare - obligatiile constructorului unui bloc nekrous nekrous Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc nou. Conform planului, blocul are adiacente un numar de locuri de parcare supra-terane. Ni s-a oferit ... (vezi toată discuția)