avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuri de parcare - obligatiile constructorului unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuri de parcare - obligatiile constructorului unui bloc

Buna ziua,

Am cumparat un apartament intr-un bloc nou. Conform planului, blocul are adiacente un numar de locuri de parcare supra-terane. Ni s-a oferit optinuea de a cumpara un loc de parcare contra sumei de 4000 EUR; pretul fiind mare, fie el si platit in rate, am ales sa refuzam. Majoritatea vecinilor au procedat la fel.

In prezent parcam pe numeroasele locuri libere, inca necumparate de veninii nostri. (motivul pentru care ele sunt libere este ca zona este inca slab populata)

Constructorul face presiune pe noi pentru a le cumpara in rate si chiar a comunicat ca va bloca locurile necumparate, pentru a ne forta sa le cumparam.

INTREBARI:
1) Este legal sa construiesti un bloc de locuinte si sa asiguri parcarea doar contra cost?
2) Nu are constructorul obligatia de a asigura si locuri gratuite, accesibile tuturor?
3) Care sunt drepturile noastre, ca cetateni, in privinta spatiului public? Unde putem parca daca constructorul blocheaza locurile construite de el si primaria nu are prevazute parcari publice (fie si cu telpark) in zona respectiva?

Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 08:54, 7 Octombrie 2011
De la inceput trebuie sa spun ca nu ma pricep in domeniul "blocurilor nou-construite" si mai cu seama a problemei locurilor de parcare, dar ceva m-a frapat in topicul dv. si deci v-as sugera sa precizati aspectul:
- spuneti ca ar fi vorba de niste locuri de parcare construite.
Pornind de la acest cuvant mi se pare firesc ca un constructor care a construit ceva sa-l vanda sau sa-l inchirieze. Ar fi aberant sa faca asta daca in contractul de cumparare al locuintei ar fi fost prevazut si locul de parcare. Este?
Daca este, atunci, sigur, este aberant sa va ceara bani in plus fata de ce a cerut initial.

Daca nu este, atunci constructorul poate vinde ce a construit in conditiile stabilite de el si cu pretul lui.
Daca dv. nu sunteti de acord cu pretul, atunci nu cumparati...si daca nu cumparati, atunci n-ati avea voie sa ocupati ceva care este in proprietatea cuiva.
Multumesc de raspuns. Cuvantul 'construit' e putin exagerat, 'amenajat' e mai potrivit. Mentiunile dvs sunt evident de bun simt si sunt de acord cu ele, dar ati omis intrebarea mea de esenta: are sau nu constructorul obligatia de a asigura spatii publice de parcare sau nu?

Ma gandesc ca poate planul urbanistic impune astfel de clauze.

Am uitat sa mentuonez ca nu am avut loc de parcare inclus in contractul apartamentului.
Bun, acum lucrurile sunt aproape clarificate.
Intrebarea se pune acum: parcarea este amenajata pe proprietatea cui?
Daca este pe domeniul public atunci trebuie vazut la ADP-ul de pe langa primaria de care apartineti in ce conditii i s-a incredintat terenul.
Daca terenul este tot in proprietatea dezvoltatorului, atunci chiar nu aveti ce face, acceptati sau nu, cu consecintele de rigoare.
Dati-mi voi sa va ofer eu un raspuns chiar daca imi lipseste acum actul normativ care sa va lamureasca.
Precizez ca AS noasta este in intregime din blocuri noi si in intregime pe spatiu privat, nimic public.

Exista o prevedere legala care sa forteze dezvoltatorii imobiliari sa asigure un procent de parcari la numarul de unitati locative, dar se specifica ca pot fi gratis sau contra cost. Deci dezvoltatorul nu are nici o obligatie in a pune la dispozitie nimic gratis, decat daca a gandit sa cuprinda acel cost in costul apartamentului. Costul de 4000 euro nu este mare, am vazut cu 7-10k suprateran si mult mai mult subtean.

Imi pare rau, dar asta e situatia si nu aveti ce-i face. In AS noastra s-a luat decizia de renuntare a unei parti a drumului de acces pentru amenajarea de pacari suplimentare (erau insuficiente cele vandute sau scumpe in acceptiunea unora) si se inchiriaza aducand venituri suplimentare la fondurile asociatiei.

Poate gasiti o solutie asemanatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren aferent asociatiilor de proprietari cristi_afrim cristi_afrim -Înainte de 89 blocuri cat si cartiere intregi construite in vederea vânzării către persoane fizice si întrunite in asociați de proprietari se introducea ... (vezi toată discuția)
Asigurarea-unui-numar-minim-de-locuri-de-parcare-pentru-un-imobil loredanas loredanas Buna ziua! Rog sa ma ajutati cu sfaturi in ceea ce priveste cazul meu. Am cumparat un apartament intr-un imobil nou. Blocul are 76 de apartamente. La subsol ... (vezi toată discuția)
Dezvoltatorii sunt obligați să ofere și locuri de parcare gratuite? dacă da, conform cărei legi? marinescul marinescul Buna ziua, Exista vreo lege prin care se obliga dezvoltatorii de blocuri noi / complex rezidential, sa ofere si un numar de locuri de parcare gratuite? Am ... (vezi toată discuția)