avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doar dezvoltatorul poate parca pe trotuar ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doar dezvoltatorul poate parca pe trotuar ?

Buna seara,

Incerc sa fiu cat mai la subiect ... asa ca va prezint ingredientele:
- una bucata cartier rezidential (peste 1000 apartamente)
- una bucata dezvoltator (un domn respectabil, cel putin la prima vedere)
- una bucata parcare subterana (aprox 80 locuri)
- una bucata bloc (3 scari, peste 100 apartamente)

Ca sa elimin cateva detalii ce pot complica raspunsurile voi explica un simplu caz. Strict pentru acest caz/situatie as dori indrumare.

Imi vin rudele in vizita, cu masina, si "se caseaza" la mine pentru doua nopti. Singurele spatii disponibile in care pot parca sunt ori pe trotuar ori pe lateralul drumului din cadrul complexului rezidential (fara a bloca accesul). Problema este ca pe aceste spatii paznicii dezvoltatorului amplaseaza diverse "obstacole" improvizate care sa te impiedice sa parchezi. Pe aceste "obstacole" ataseaza si mesajul "parcarea interzisa".
In parcarea subterana nu ai cum sa le permiti accesul rudelor pentru ca sunt locuri inchiriate (contract), nicidecum pentru "turisti" de doua zile. Singurele doua solutii disponibile in momentul respectiv ar fi fost:
- ori ingros obrazul, inlatur "obstacolele" si apoi ma iau la cearta cu paznicii
- ori merg mai departe, incrucisez degetele si ma rog la Dumnezeu sa gasesc un spatiu liber (fara masina parcata pe el si fara obstacolele improvizate)

Dar cum sa reactionezi cand observi ca acei paznici ce pazesc si fortifica atat de bine lateralul drumului si trotuarul, inlatura cat ai zice peste obstacolele pentru a permite domnului dezvoltator sa parcheze atunci cand el vine in vizita de lucru. Sau atunci cand angajatii dezvoltatorului poftesc cate un posibil cumparator de apartament la vizionare. In concluzie ... cand se vrea se poate ...

Supararea, dezgustul si nelinistea pe care mi-o provoaca aceasta situatie m-a impins sa incerc sa caut aici pe forumul dumneavoastra un sfat si raspunsuri la intrebarile:
--1-- Constructorul/Dezvoltatorul unui cartier rezidential, dupa ce finalizeaza lucrarile, este inca proprietar pe strazile dintre blocuri si pe trotuare ? (de mentionat ca in interiorul cartierului inclusiv RATB-ul are amenajat un "capat de linie" de autobuz ... adica acest cartier rezidential nu este unul total privat cu bariere la intrari/iesiri)
--2-- In cazul in care politia/primaria nu a amplasat semne care sa interzica parcarea pe lateralul strazii sau pe trotuar, dezvoltatorul are voie sa interzica acest lucru ?
--3-- In cazul in care parcarea subterana nu indeplineste conditiile impuse de lege (iluminatul, numar de iesiri, izolatie etc) si eu ma decid sa nu mai parchez in acel spatiu pe care dezvoltatorul considera ca l-a amenajat ... care ar fi responsabilitatile dezvoltatorului ? (pentru blocul meu nu exista locuri supraterane de parcare amenajate)

Astept cu deosebit interes sfaturile si indrumarile dumneavoastra,
Sorin Z.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 21:46, 28 August 2014

2-
adica acest cartier rezidential nu este unul total privat cu bariere la intrari/iesiri)

In aceste conditii rezulta ca spatiul de langa constructii constituie domeniu public,de vreme ce ,inclusiv regia RATB are capat de linie
3
-In cazul in care politia/primaria nu a amplasat semne care sa interzica parcarea pe lateralul strazii sau pe trotuar, dezvoltatorul are voie sa interzica acest lucru ?

Dezvoltatorul poate impune reguli numai asupra suprafetei de teren cu statut privat
4-Referitor la parcarea subterana,dv sunteti liberul arbitru sa apreciati daca spatiul detine dotarile/caracteristice necesare unei parcari,si sa dispuneti masura parcarii sau nu,a bunului mobil,iar dezvoltatorului ii revine responsabilitatea respectarii proiectului tehnic al ansablului rezidential
Ultima modificare: Joi, 28 August 2014
Admin, administrator

4.
In conditiile in care dezvoltatorul apeleaza la metode de genul "paznici care sa interzica parcarea la suprafata" pentru a forta locatarii sa plateasca pentru parcarea subterana ... exista intr-adevar optiuni ... te iei la cearta cu ei, poate niste injuraturi, te trezesti cu un brat de stergator indoit, apoi te injuri iar cu ei ... poate ca pana la urma ajungem chiar si titlu de stiri "Doi barbati s-au luat la bataie din cauza locurilor de parcare" ... n-ar fi prima oara.

Eu platesc pentru locul din parcarea subterana inca de cand au dat-o in folosinta ... am acceptat conditiile si chiar m-am gandit ca asa ar trebui sa procedeze toti locatarii. Poate ca dupa 1 an de incasat chirii de pe urma acelor locuri, dezvoltatorul mai aduce ceva imbunatatiri.

Multumesc pentru raspunsuri.
Admin, administrator
sorin_z a scris:

--2-- In cazul in care politia/primaria nu a amplasat semne care sa interzica parcarea pe lateralul strazii sau pe trotuar, dezvoltatorul are voie sa interzica acest lucru ?

Desi se practica, parcarea pe trotuar nu este permisa legal. Politia nu trebuie sa puna semne pentru interzicerea parcarii pe trotuare. Trotuarul este construit strict pentru pietoni. Din cit stiu, legea circulatiei nu s-a schimbat, ca sa punem masinile pe trotuar si pietonii pe partea carosabila.
ContSters287867, utilizator
Pentru @Ana1953:
Dupa cate situ eu parcarea pe trotuar este permisa daca nu blochezi accesul pietonilor si daca nu sunt semne sau situatii care o interzic.

E suficient sa te uiti la televizor cand se prezinta inregistrari din orase ca sa vezi masinile parcate pe trotuar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ... iamchaos iamchaos Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii? În zona mea, a ajuns ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la bloc nou intr-un cartier rezidential de ... cetatean.roman90 cetatean.roman90 Buna ziua, Locuiesc la bloc nou intr-un cartier rezidential de case. Mai exact este un bloc cu 2 etaje inconjurat de case. Blocul are parcari construite de ... (vezi toată discuția)
Poate masina straina sa parcheze langa blocul nostru ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Langa blocul unde locuiesc este un trotuar lat de 2 m., in continuare ... (vezi toată discuția)