Pot considera ca a fost incalcat principiul contradictorialitatii si dreptul de aparare , etc, in appel, NCPC, pentru ca intimatul nu a fost prezent si pronuntarea totusi s-a dat? A fost procedura respectata?
Iata ce am citit:
« Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 300 din 28 ianuarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri civile) că încălcarea principiului oralităţii dezbaterilor, consacrat de art. 127 C. proc. civ., prin nedarea cuvântului pe fond uneia dintre părţile prezente în proces, atrage nulitatea hotărîrii judecătoreşti. În acelaşi timp, neîndeplinirea obligaţiei de consemnare a susţinerilor părţilor, prevăzută de dispoziţiile art. 147 C. proc. civ., face imposibilă exercitarea controlului judiciar, cu consecinţa nulităţii hotărării. Pentru toate aceste motive, Curtea a admis recursurile pârâţilor, a casat hotărârea atacată şi a trimis cauza spre rejudecarea apelurilor.
Corina CIOROABĂ“
Dacă ați fost citat și nu v-ați prezentat nici dvs., nici nu ați mandatat pe cineva să se prezinte în locul dvs., nu s-a încălcat principiul contradictorialității procedându-se la judecarea cauzei în prezența uneia dintre părți sau în absența tuturor părților dacă cel puțin una dintre ele a cerut judecarea în lipsă.
În minuta citată de dumneavoastră este vorba despre neacordarea cuvântului unei părți prezente și de neconsemnarea susținerilor acesteia. Cu alte cuvinte, judecătorii refuză să țină cont de apărările părții.
La pronuntarea hotararii nu este obligatoriu sa fie prezente partile.
Majoritatea instantelor nici nu se pronunta in sala de judecata ca sa dea citire ce a hotarat.
Nu a fost incalcat deloc principiul contradictorialitatii si al dreptului la aparare daca procesul s-a desfasurat in contradictoriu cu partea adversa sau, in lipsa acesteia daca a fost legal citiata si s-a judecat in lipsa, daca ati luat cuvantul pe fondul cauzei personal sau prin avocat,nu se poate spune ca s-a incalcat principiul dreptului la aparare.Nu este necesara prezenta partilor la pronuntarea hotararii si, nu se incalca nici un principiu daca partile nu au fost prezente.