avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Lipsa de la proces
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Lipsa de la proces

Buna ziua,
Sunt divortata cu un copul de 1 an si 6 luni,avem custodie comuna, sotul doreste largirea programului de vizita, nu stiu cum sa procedez sa fie bine pentru copil.

va rog sa ma sfatuiti: daca lipsesc de la un proces legat de programul de vizita al copilului, se amana procesul...se judeca in lipsa mea....ce se intampla?

Va multumesc!
Va trebui sa solicitati in mod expres judecarea in lipsa.
Am prevazut si asta in intampinarea facuta la dosar. Avocatul meu nu vine maine la proces si nu as vrea sa fiu acolo fara el. In plus imi este copilul bolnav si nu am cu cine sa il las.

Va multumesc
Daca ati fost citata, se va judeca si in lipsa dvs. Acum depinde ce va doriti: puteti solicita amanarea cauzei, atat avocatul motivand lipsa, cat si dvs cu actele medicale ale copilului.

Avocatul de ce nu se prezinta?
multumesc
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care instanţa procedează la judecarea cauzei în absenţa părţilor, fără însă ca acestea să fi solicitat judecata în lipsă, se aduce atingere atât dreptului la apărare, principiului contradictorialităţii, cât şi dreptului la un proces echitabil. În acest sens, Înalta Curte a precizat că prevederile art. 242 pct.2 C.proc.civ. (art. 411 alin. (1) pct. 2 din NCPC), potrivit cărora „instanţa va suspenda judecata dacă nici una din părţi nu se înfăţişează la strigarea pricinii”, au un caracter imperativ şi nu facultativ, iar nesocotirea acestora are drept consecinţă nulitatea hotărârii pronunţate. Înalta Curte a mai subliniat în acest caz este vorba de o nulitate de ordine publică, întrucât regulile de procedură instituite privesc desfăşurarea activităţii de judecată şi urmăresc ocrotirea unui interes general. (Decizia nr. 2859 din 27 mai 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect măsuri reparatorii în temeiul Legii nr. 10/2001)

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea principiului contradictorialitatii (in apel) ncpc mitzmi mitzmi Pot considera ca a fost incalcat principiul contradictorialitatii si dreptul de aparare , etc, in appel, NCPC, pentru ca intimatul nu a fost prezent si ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca dointza dointza Bună seara va rog sa îmi spuneți ce se intampla? Când e afișat la un proces :\"242 c.pr.civ Solutia pe scurt: Suspendă judecarea cauzei in baza disp ... (vezi toată discuția)
Amanare lilicrin lilicrin As dori sa aman procesul pe o perioada definita si anume de 45 de zile sau macar 40. Se poate face asa ceva ? Daca da atunci cum pot sa o formulez? (voi pleca ... (vezi toată discuția)