buna tuturor...am o nelamurire...sunt consultant asigurari de viata de aproape 1 an...deci lucrez cu contract de colaborare, nu carte de munca...in cazul in care voi avea un copil, pot trece pe tata concediul de crestere copil? ... daca ma puteti ajuta cu vreun raspuns va multumesc mult!
De concediu crestere copil poate beneficia, optional, oricare dintre parintii copilului. El trebuie sa indeplineasca conditiile de stagiu cerut de OUG 148/2005:
realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni, anterioare datei nasterii copilului.
PS Puteti si dvs. sa beneficiati de indemnizatie crestere copil, chiar daca nu aveti contract de munca ci contract de colaborare.
Art. 5. - Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 1 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) şi (2), art. 46 alin. (1)-(4) şi la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
multumesc pentru raspuns..acum am elucidat unele nelamuriri...inca o intrebare...cum se dovedesc veniturile pentru cele 12 luni?...in cazul activitatilor independente...nu sunt PFA....veniturile mi se impoziteaza cu 10% stopaj la sursa...multumesc mult
Normele metodologice de aplicare ale OUG 148/2005 prevad ca:
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autorităţile competente, sunt, după caz, următoarele:
b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau, după caz, dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului, precum şi copia deciziei de impunere, eliberate de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din activităţi agricole. În situaţia în care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberată, persoana îndreptăţită prezintă o declaraţie pe propria răspundere privind realizarea acestor venituri, în condiţiile prevăzute de Codul penal.
Cel mai bine ar fi insa sa telefonati la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale din judetul dvs., si veti clarifica acest aspect.