avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inceperea preavizului in cazul deciziei de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inceperea preavizului in cazul deciziei de concediere

Buna ziua,

Vineri am primit la locul de munca decizia de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, ca urmare a desfiintarii locului de munca din organigrama societatii.
Sunt, insa, cateva lucruri care mi-au atras atentia majos. Va rog sa imi spuneti daca ele sunt argumente valide si ce se poate face mai departe:

1. Preavizul este de 20 de zile, incepand cu data de la care se ia la cunostinta decizia (lucru care s-a intamplat vineri la finalul programului). Preavizul nu ar trebui sa inceapa sa se scurga din urmatoarea zi lucratoare luarii la cunostinta? In codul civil se face aceasta precizare.

2. Locul de munca va ramane activ in organigrama societatii. Exista persoane care vor ocupa in continuare aceasta functie. Nu s-a facut o evaluare prealabila inainte de a se face concedierea. Legea prevede ceva in acest aspect?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de ce am de facut mai departe. Nu mi s-au oferit salarii compensatorii. Am intrebat si mi s-a spus ca nu este cazul.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 18 Aprilie 2016
Buna,
Cauta in "codul muncii" desi, la acest capitol, este destul de sumar. Este indicat sa-ti cauti un avocat specializat pe " litigii de munca"!
Cititi articolele de la link-urile urmatoare

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Preavizul incepe sa curga incepand cu ziua urmatoare comunicarii deciziei de concediere.
Multumesc pentru raspunsuri. Foarte utile linkurile respective. Exista posibilitatea sa ajungem la o intelegere inainte de a merge in instanta? Din punct de vedere legal, cum se procedeaza? Se poate anula respectiva decizie de concediere dupa agrearea unor plati compensatorii?
Multumesc!
Puteti merge la un mediator pentru retragerea deciziei, decizia de concediere se anuleaza doar de instanta daca angajatorul nu renunta la ea.
Decizia de concediere se poate revoca de catre angajator si fara interventia instantei de judecat.

Alte discuții în legătură

E legal sa ma concedieze? simopisoi simopisoi Buna ziua! Am si eu nevoie de un sfat va rog. De 1 an lucrez la o sala de sport. Am fost adus de o cunostinta comuna (a mea si a patronilor), Aceasta ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post mnd mnd Buna dimineata, Va rog mult sa-mi spuneti care sunt pasii desfiintarii unui post Multumesc! (vezi toată discuția)
Se poate anula decizia de concediere? curioasabela curioasabela Buna ziua, Decizia de concediere ca urmare a desfiintarii postului ocupat, se poate anula in cazul in care apare un post vacant in companie( dupa 17 zile de ... (vezi toată discuția)