avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu tata la nastere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu tata la nastere copil

Buna ziua, as vrea sa aflu si eu de cat concediu am dreptul prin lege la nasterea copilului, fara a intra eu in concediu de crestere copil, mama ramanand cu copilul pana la doi ani, iar ca tata pentru ajutor pana copilul prinde putere si mama se reface complet dupa nastere, precizez ca e primul copil al nostru si nu am mai trecut prin aceasta experienta si de aceea as vrea sa imi sprijin sotia pentru o perioada cat mai lunga posibil mergand pana la o luna si jumatate, doua luni, chiar sa imi iau si concediu de odihna in continuarea celui garantat prin lege daca perioada legala va fi una scurta. multumesc pentru timpul acordat. o zi buna in continuare
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2016
serpisor83, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 21 Aprilie 2016
In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

- concediu pentru cresterea copilului
Art. 11 din OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Astfel:
- daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.

- daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, indiferent daca solicita sau nu acest drept - atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile.
eu am inteles din raspunsul dumneavoastra ca sunt doua tipuri de concedii, unul parental de 5 zile, si unul de crestere copil care e acelasi cu cel ce il ia si sotia pana la varsta de 2 ani a copilului si are durata de minim o luna in care voi primi cred ajutorul de crestere copil aferent veniturilor mele, care cumva sunt obligat sa il iau altfel acelasi ajutor il pierde sotia pentru o luna, insa daca ce am scris mai sus e corect nu stiu daca eu ma incadrez la cel de crestere copil deoarece anul trecut la sfarsitul luni iunie dupa o perioada de 4 ani si jumatate am schimbat locul de munca si am avut o saptamana circa pauza intre contracte, iar la actualul loc de munca in iunie anul acesta fac un an si tot la sfarsitul luni iunie e preconizata si nasterea copilului, asadar voi putea sta o luna in ccc? ce venituri primesc pt luna respectiva? deasemeni cererea de ccc se face in primele 8 saptamani dupa nastere, data nu o stim exact iar daca e nevoie si de certificat de nastere dureaza ceva pana il obtin, iar eu as vrea sa pot ramane acasa de la externarea sotie, se poate face cererea si depune in cele cateva zile de internare a sotie sau trebuie angajatorul instiinta cu ceva timp inainte? multumesc
.... nu stiu daca eu ma incadrez la cel de crestere copil deoarece anul trecut la sfarsitul luni iunie dupa o perioada de 4 ani si jumatate am schimbat locul de munca si am avut o saptamana circa pauza intre contracte, iar la actualul loc de munca in iunie anul acesta fac un an si tot la sfarsitul luni iunie e preconizata si nasterea copilului, asadar voi putea sta o luna in ccc? ce venituri primesc pt luna respectiva?

1. Ati inteles corect .

In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.

Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.

Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.

OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

In speta, veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca aveti acele perioade lipsa.

Cuantum indemnizatie = 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii

2. Cererea pentru concediu paternal se depune in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Pentru mama : Dosarul pentru indemnizatia CCC va trebui depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la data incetarii concediului de maternitate astfel incat plata indemnizatiei sa se faca începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate.

Art. 15 din OUG nr.111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
......

Drepturile prevăzute de OUG nr.111/2010, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru caresolicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru
creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Art. 14 din OUG nr.111/2010:
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă,
reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă
îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei,
oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia
solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
.....

Pentru tata : Solicitarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzute la se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptăţită poate solicita dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru concediu paternal ioana023 ioana023 Daca as avea 11 luni contribuite din cele 12 luni pot beneficia de concediu paternal ? (vezi toată discuția)
Concediu paternal ioanpas ioanpas Buna nu sunt casatorit dar am recunoscut un copil precum a fi al meu ...as putea sa imi iau acest concediu??! (vezi toată discuția)
La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului? Elena_76 Elena_76 Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 ... (vezi toată discuția)