.... nu stiu daca eu ma incadrez la cel de crestere copil deoarece anul trecut la sfarsitul luni iunie dupa o perioada de 4 ani si jumatate am schimbat locul de munca si am avut o saptamana circa pauza intre contracte, iar la actualul loc de munca in iunie anul acesta fac un an si tot la sfarsitul luni iunie e preconizata si nasterea copilului, asadar voi putea sta o luna in ccc? ce venituri primesc pt luna respectiva?
1. Ati inteles corect .
In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri impozabile.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului.
Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la art.4 alin. (2) din OUG 111/2010.
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
In speta,
veti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului chiar daca aveti acele perioade lipsa.
Cuantum indemnizatie = 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, inclusiv luna nasterii
2.
Cererea pentru concediu paternal se depune in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Pentru mama : Dosarul pentru indemnizatia CCC va trebui depus în termen de 60 de zile lucrătoare de la data incetarii concediului de maternitate astfel incat plata indemnizatiei sa se faca începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate.
Art. 15 din OUG nr.111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
......
Drepturile prevăzute de OUG nr.111/2010, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru caresolicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru
creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Art. 14 din OUG nr.111/2010:
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă,
reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă
îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei,
oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia
solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
.....
Pentru tata : Solicitarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzute la se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice,
cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. În situaţia în care cererea este depusă peste acest termen, persoana îndreptăţită poate solicita dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului până cel târziu în ultima zi a perioadei concediului aprobat.