avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... casatorie cetatean strain Costa Rica
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

casatorie cetatean strain Costa Rica

Buna ziua!
Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean din Costa Rica
Pentru a putea depune dosarul pentru la starea civila sector 3 Bucuresti, ne mai trebuie un certificat de cutuma,emis de ambasada sau consulatul statului Costa Rica.
Deoarece acest stat nu are reprezentare diplomatica in Romania, nu putem aduce acest document.
Intrebarea mea este;
- cum putem incheia casatoria in acest caz, ce document (dovada, declaratie notariala) poate inlocui acest certificat de cutuma si ce trebuie sa contina ca formulare?
Memtionez ca functionarul de la starea civila spune ca nu se poate incheia casatoria decat cu acest certificat(dovada).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:02, 26 Aprilie 2016
Buna ziua,

Din pacate, fara acel certificat nu va veti putea casatori.
Poate sa ceara acel certificat de la autoritatile competente din tara lui - primarie, starea civila... cu siguranta el stie de unde il poate obtine.

Art. 31
(1) Ofiterul de stare civila poate incheia casatoria intre cetateni straini sau intre acestia si cetateni romani numai daca, pe langa actele prevazute la art. 25, viitorii soti cetateni straini prezinta dovezi eliberate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale tarilor ai caror cetateni sunt, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile de fond, cerute de legea lor nationala, pentru incheierea casatoriei. [...]
(2) Cetatenii statelor cu care Romania a incheiat tratate/conventii/acorduri de asistenta juridica in materie civila sau de drept al familie, precum si cetatenii statelor care nu au misiune diplomatica acreditata in Romania fac dovada indeplinirii conditiilor de fond cerute de legea lor nationala pentru incheierea casatoriei, cu documente justificative eliberate de autoritatile competente ale statului de cetatenie.
(3) Documentele prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa fie insotite de declaratii notariale ale viitorilor soti din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile necesare incheierii casatoriei in Romania.

[ link extern ]
Multumesc frumos!
Are un certificat de celibat emis auroritatile locale ale sale apostilat, tradus si legalizat in Romania.
Spune ca acest document se elibereaza acolo.
Insa la starea civila, nu a fost suficient in opinia doamnei de acolo.
Deoarece am gasit informatii , cum ca se poate aduce o declaratie notariala pe proprie raspundere din care rezulta ca indeplineste conditiile de forma si de fond prevazute de statul sau pentru a incheia casatoria in Romania.
Nu am inteles daca aceasta declaratie este obligatorie, chiar daca are acel certificat de cutuma sau poate inlocui acel document.
De aceea am indraznit sa va cer opinia.

Cu stima!
Eu as zice ca acel certificat de celibat ar trebui sa fie suficient, pentru ca doar ambasadele / consulatele elibereaza certificate de cutuma iar pentru Romania, Costa Rica are reprezentanta in Belgia. Iar din tara lui nu au cum sa-i dea si certificat de cutuma pe langa cel de celibat, insa cum nu e o opinie oficiala nu va ajuta cu nimic.

Sunteti in Bucuresti, puteti merge in audienta la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, la seful Serviciului Central de Stare civila.
Adresa e Str. Obcina Mare nr. 2, sector 6.

Programul de audiente afisat este asta:
[ link extern ]
Sunati si cereti informatii, sunt numele de la centrala institutiei: 021/413.54.42; 021/440.27.70; 021/440.24.40

Multumesc!
Eu stiu ca actele din Costa Rica trebuie supralegalizate. Sotul dvs. are acea adeverinta de cutuma supralegalizata sau e doar eliberata de starea civila si atat?

Alte discuții în legătură

Certificat de celibat in regim de urgenta Noeme Noeme Se poate, contra cost bineinteles, sa imi scoateti un certificat de celibat cu o stampila de la MAE in regim de urgenta? (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru casatorie cu un cetatean egiptean anamarya anamarya Buna dimineata.Va rog, imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru a ma castori cu un cetatean din Egipt.Am inteles ca am nevoie de un act scris in engleza ... (vezi toată discuția)
Urmeaza sa ma casatoresc in turcia. autoritatila din romania ... RoxanaRRR RoxanaRRR Urmeaza sa ma casatoresc in Turcia. Autoritatila din Romania mi-au zis ca am nevoie doar de certificatul de nastere si de casatorie multilingv in care se ... (vezi toată discuția)