1. Solicitarea incetarii raportului de munca va trebui sa fie facuta in scris. Fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie - art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.
2. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
3. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).
Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
4.Nu sunteti obligata sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
5. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
6. In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se efectueaza preaviz.
7.
Este un termen limita conform legii in care sa se faca reangajarea sau in caz contrar, notificarea angajatorului ?
Punerea in executare a hotararii judecatoresti se poate face in maxim 3 ani de la data nasterii dreptului de a cere executarea silita.
Executarea unei hotarari judecatoresti se poate face :
- de bunavoie de catre angajator , situatie in care acesta va emite - fara interventia fostului angajat - decizia de reintegrare ,in care va mentiona si data de cand trebuie sa fie prezent la locul de munca.
Daca salariatul nu se prezinta , atunci va fi pontat absent nemotivat , situatie care poate atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
- prin executare silita, daca angajatorul nu pune in executare hotararea de bunavoie sau refuza s-o puna in cazul in care a primit o solicitare din partea salariatului.