avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie 2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie 2016

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o clarificare,conform noi legi a indemnizatiei.
Situatia mea: Bebe 11 luni, am ales sa stau doar un an acasa, pe data de 29.04.2016 ar trebui sa ma intorc la serviciu, conform legi noi inteleg ca pot sa stau acasa pana face bebe 2 ani dar nu inteleg daca trebuie sa fiu in concediu fara plata sau sa beneficiez de stimulentul de insertie? Va multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:48, 21 Aprilie 2016
1. Deocamdata va supuneti legislatiei actuale, adica veti putea beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte).

2. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci va trebui sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
Noile modificari aduse vor intra in vigoare, asa cum se stie in prezent, la 01.07.2016 si vor fi aplicabile si persoanelor aflate in CCC, precum si celor aflate in concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
Daca se va aplica legea de la 1 iulie se ava aplica si celor care la acea data vor beneficia de stimulentul de insertie.
Art.III din Legea nr.66/2016 nu face nicio referire la persoanele aflate in plata stimulentului de insertie.

[ link extern ]
freeelis:

Din postarea dvs. de pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

Art.III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate deOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010
privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin
Legea nr.132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani,
respectiv 3 ani,în cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit.a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani,
respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Alte discuții în legătură

Legea 66/2016 Andreea_Nc Andreea_Nc Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu rezolvarea urmatoarei spete:am optat pentru concediu crestere copil pt 1 an de zile,m-am reintors la lucru in luna mai ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Catalina_P Catalina_P art.III din Legea 66/2016: (1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil Kozma_Zsolt Kozma_Zsolt Buna ziua, ma numesc Zsolt si doresc sa ma ajutati cu un raspuns privind reluarea concediului crestere copil ( CCC ) conform legii 66/2016. Situatia mea ... (vezi toată discuția)