art.III din Legea 66/2016:
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
(2) În aplicarea alin. (1) se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.
Intrebarile mele:
1. Din alineatul de la "lit. c" sa inteleg ca s-a prelungit acordarea stimulentului de insertie pana la varsta de 3 ani pentru copilul sanatos?
2. Care este acel articol sau lege care stipuleaza acest lucru?
3. In cazul in care eu am beneficiat de acest stimulent de insertie pana anul trecut in octombrie cand a implinit copilul 2 ani si avand in vedere ca aceasta lege intra in vigoare incepand cu data de 01.07.2016, iar copilul meu implineste varsta de 3 ani abia in luna octombrie, prevederile acestei legi se aplica in cazul meu? (Mie mi s-ar parea logic sa "da", cu recalcularea retroactiva, din actombrie 2015 pana in iulie 2016 :) ).
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
14:53, 11 Mai 2016