avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cod TVA inactiv
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cod TVA inactiv

Buna ziua,

De curand am intampinat urmatoarea problema, rezultata dintr-o lege care personal mi se pare aberanta, sau poate chiar abuziva.
Va rog, pe cei care activati in domeniul fiscal, sa ma lamuriti daca aceasta lege este corecta sau benefica.

Detin un SRL din anul 2005, pe care am avut activitate ca si platitor de TVA si impozit pe profit de 16%.
Din anul 2012, am fost nevoit sa ma angajez si am lucrat pana in prezent la o alta firma.
Pe firma personala, nu am avut activitate in aceasta perioada, nu am eliberat facturi si nu am inregistrat nici cheltuieli.
Nu am suspendat activitatea firmei, pur si simplu am tinut-o in standby, s-au depus toate bilanturile pe zero, urmand sa ma folosesc de firma in viitor, daca voi avea nevoie.
Firma mea nu are nici un fel de datorii, din punct de vedere fiscal sunt curat.

In acest moment sunt in somaj, deoarece firma la care am lucrat ca si angajat si-a restructurat activitatea si am hotarat sa demarez un bussines pe cont propriu.
Am incheiat si parteneriate cu furnizori de materiale, mi-am asigurat baza materiala pentru a incepe afacerea, iar acum la final sunt blocat, datorita faptului ca mi s-a inactivat codul de TVA.
Am mers la finante ca sa clarific lucrurile, m-a deranjat faptul ca am fost tratat ca un infractor, mi s-a spus ca am fost pedepsit pentru faptul ca nu am avut deconturi pe o perioada mai mare de 6 luni( conform noii legislatii privind TVA-ul), ca trebuie sa depun anumite declaratii pentru reactivarea codului de TVA, dar ca in final nu o sa am sanse, se aproba foarte greu si singura modalitate prin care pot functiona este sa colectez TVA, fara ca sa il pot deduce si sa il vars integral statului.
Am incercat sa trec la varianta de neplatitor de TVA, urmand ca acesta sa se activeze in momentul depasirii cifrei de afaceri stabilita prin lege, dar nici asa nu se poate.
In momentul de fata pot functiona cu 3% impozit pe incasari, pot factura doar ca si cum as fi platitor de TVA, dar fara sa pot deduce nimic nici eu si nici clientii carora le facturez.

In urma calculelor pe care le-am facut, mi-am dat seama ca trebuie sa vin cu bani de acasa pentru a putea functiona legal.
Eu platesc TVA la furnizor pentru materiale, apoi platesc 3% impozit din suma pe care o facturez clientilor mei si in plus platesc integral statului TVA-ul aplicat la factura pentru clientii mei, fara sa pot deduce nimic.

Ca sa incepi o astfel de afacere, in asemenea conditii, cred ca trebuie sa fi tampit, cine este dispus sa plateasca produse supraevaluate, in conditiile actuale de concurenta de pe piata?

Stau si ma intreb, care ar fi solutia ca sa pot sa-mi castig existenta intr-un mod cinstit?...trebuie sa traiesc si eu din ceva, ce trebuie sa fac pentru a putea munci linistit si a duce o viata normala?

Exemplu de calcul

Cumpar de la furnizor produsul cu 100lei+20 leiTVA=120 lei pret de achizitie.
Vand produsul cu 130lei+26 leiTVA=156 lei pret vanzare catre client.

TAXE obligatorii catre stat

3% din 130 lei=3,9 lei+26 lei TVA(nededus)=29,9 lei...la care adaugam si TVA-ul pe care l-am platit la furnizor de 20 lei si pe care nu am voie sa il deduc.

Daca adaug si cheltuielile, muncesc degeaba.

Va rog sa ma contraziceti daca nu am dreptate, sau daca mintile luminate de la finante, prin aceste masuri, ne ofera posibilitatea sa ne castigam cinstit painea.











Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
ioan66, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioan66 , utilizator 19:58, 21 Aprilie 2016
Intre timp am aflat ca legea cu inactivarea codului de TVA, s-a dat in timpul guvernului Ponta.
A mai fost data o lege inteligenta si in timpul lui Boc, cea cu impozitul forfetar, care a reusit doar sa inchida cateva zeci de mii de firme.

Platiti somaj fratilor, daca sugrumati micii intreprinzatori.
Se spune ca doar la hoti le este frica de hoti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Companie neplatitoare de tva userSRL userSRL Buna ziua. Doresc sa deschid o firma de comert electronic si sunt cam nelamurit in ceea ce priveste TVA-ul. Daca am sa declar compania neplatitoare de TVA ... (vezi toată discuția)
Anulare inregistrare tva pelihaci pelihaci Buna ziua, O firma careia i s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA deoarece nu a depus 2 deconturi consecutive de TVA, incepand cu data de 01.08.2012, a ... (vezi toată discuția)
Furnizorul nu aplica tva la incasare carmenbn carmenbn Am cumparat marfa de la un furnizor care nu figurează in Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.Cum inregistrez factura de ... (vezi toată discuția)