Se poate cere instantei ca pensia alimentara pentru minor sa fie stabilita nu ca o valoare fixa in lei ci ca o proportie de 1/4 din venitul lunar, avand in vedere ca venitul poate creste si fostul sot, nefiind de buna credinta, nu ma va anunta in caz de marire a salariului. Salariile la societati sunt de obicei confidentiale, eu cum pot afla de o eventuala marire a salariului?
La fiecare marire de salariu, daca as cunoaste-o, ar trebui sa deschid cate un proces? Ce prevede legea in acest sens? In definitiv e un drept al copilului.....
Pot cere instantei poprire pe salariul fostului sot? E nevoie in acest caz de acordul fostului sot in cazul in care el este rau platnic?
Mi-ar putea fi virati acesti bani (de n-as avea nevoie sa imi cresc copilul nici nu I-AS MAI CERSI ATAT) intr-un cont pe care mi l-am deschis la o banca, pentru a se putea face dovada achitarii lor prin extras de cont?
Daca legea ar fi mai aspra pentru parintii de rea credinta, nu v-as mai pune atatea intrebari.
Multumiri anticipate pentru raspuns.
-se poate cere stabilirea in cota procentuala a pensiei de intretinere insa practica instantelor bucurestene este de a acorda pensia in suma fixa pe motiv ca tertul poprit, societatea unde lucreaza debitorul nu poate face executarea, suma fiind"nelamurita";
-poprirea se face de catre instanta care comunica si tertului poprit, firmei, instiintarea de poprire
-puteti face o cerere la societate in care sa aratati calitatea de creditor si sa solicitati virarea sumei in contul indicat de dvs.
-nu puteti afla veniturile debitorului dar de 2 ori pe an puteti face o cerere de majorare... cine stie...Cererea este scutita de taxa de timbru si se poate judeca in lipsa.
din pacate si eu sunt oarecum in aceasi situatie, numai ca eu sunt actuala sotie, sotul meu si cu mine suntem haituiti de fosta sotie care doreste sa ne afle veniturile, desii in repetate rinduri am prezentat la judecatorie dovezi legale, eu sunt de partea femeii , insa ar tb mers pe o alta cale , mai amiabila, discutat cu fostul sot si ajuns la un acord comun , fosta sotie in cazul meu recurge la diverse metode : intimidarea celr de la itm pt confruntarea cu cartea de munca a mea si a sotului meu, tel insistente la soc unde lucram pt aflarea sal brut, ce a ce nu mi se pare corect din moment ce noi putem dovedii plata la timp a pensiei (ce-i drept c-am mica), interesul de a ingriji copilul si deasemeni refuzul ei in cazul vizitelor,
in concluzie m-am interesat la institutiile competente , decit prin hot. judecatoreasca poti afla veniturile fostului sot sau printr-o discutie cu fostul sot(daca se poate)
in general se stabileste suma fixa , si nu cunatum
am si eu o intrebare.am niste prieteni buni de familie care sunt intr-o situatie foarte grea.Au divortat parintii in anul 2004 ... iar dupa hotararea judecatoareasca s-a stabilit ca i se va da pensie de intretinere copilului pana la implinirea varstei de 18 ani.fetita face in 1 luna 18 ani... iar mama e somer....din cate stiu eu pensia de intretinere se da pana la terminarea studiilor dar sa nu depaseasca 26 de ani? care este situatia?"avocatul" i`a zis ca`l poate da in judecata pe fostul sot si sa-l oblige sa`i dea pensie decat peste 1 an, iar peste un an sa deschida un alt dosar...ceeea ce nu mi se pare normal.Astept uN raspuns.Va multumesc anticipat.Amza Alexandru
Plata pensiei inceteaza la implinirea varstei de 18 ani. Dupa acest moment cel indreptatit la intretinere (fata si nu mama) poate solicita pensie daca se afla in continuarea studiilor... pana la finalizarea acestora dar nu mai tarziu de 26 de ani.
Personal, am introdus actiune pentru continuarea platii pensiei de intretinere si inainte ca minora sa implineasca 18 ani. Am semnat si contractul juridic avand ca si client minora, acesta fiind ratificat de mama.
In rest, toate actele indreptate instantei au fost facute in numele minorei, prin avocat. La primul termen dupa majorat am adus si fosta minora, astfel incat instanta sa o intrebe acum, ca e majora, daca insista in cerere...
E indicat daca se vrea continuarea platii pensiei ca si cum nu a fost intrerupta, cerandu-se continuarea platii de la data la care reclamantul implineste 18 ani.
Introduc actiunea exact cu 2-3 saptamani inainte sa implineasca reclamantul 18 ani, astfel incat deja la primul termen sa fie deja major; scap de problema ratificarii actelor de parinte.
Alte discuții în legătură
Pensie de intretinere
DJM
Tocmai am primit sentinta cu privire la pensia de intretinere pentru baiatul meu care deocamdata este minor . Care e procedura de urmat pt ca banii de ... (vezi toată discuția)