avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Tocmai am primit sentinta cu privire la pensia de intretinere pentru baiatul meu care deocamdata este minor . Care e procedura de urmat pt ca banii de intretinere sa fie virati din salariul fostului sot ? Trimite instanta la firma unde lucreaza dupa ce se imputerniceste sentinta cu formula executorie ?
Baiatul meu in octombrie implineste 18 ani si in toamna intra in cls a XII-a. Ce trebuie sa fac pentru ca pensia de intretinere sa aibe continuitate ?
Multumesc .

Cel mai recent răspuns: mediator , utilizator 22:08, 1 August 2011
Daca pensia in favoarea minorului a fost stabilita in functie de venitul realizat de catre fostul dvs., la dosarul cauzei fiind depusa adeverinta de venit a acestuia, hotararea instantei este executorie de la data pronuntarii. si prin urmare va fi comunicata in aceeasi data ordonanta de poprire.
In acest sens, instanta comunica ordonanta de poprire in baza caruia venitul acestuia urmeaza a fi poprit in cuantumul stabilit conform hotararii.
Hotararea prin care a fost stabilita pensia in favoarea minorului are eficacitate doar pana la implinirea varstei de 18 ani, data cand obligatia tatalui inceteaza de drept.
Dat fiind faptul ca minorul va implini 18 ani in luna octombrie, imediat dupa implinirea majoratului este este necesara formularea unei noi actiuni de stabilire pensie, de asta data in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Actiunea se va formula de copilul major in contradictoriu cu tatal sau, urmand ca reclamantul sa faca dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu trebuie dv. sa faceti nimic!!!Daca fostul sot suspenda plata pensiei atunci majorul il va actiona in instanta!!!Referitor la problema pensiei de intretinere...trebuia sa cereti propire pe salariul fostului sot....instanta lua act si trimitea decizia la departamentul economic al firmei....depinde cum aveti norocul..unele instante trimit din oficiu decizia cu pensia de intretinere minor sau major daca este cursant pana la 25 ani inclusiv!!
Dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul trebuie sa faca o noua actiune impotriva tatalui – pensie de intretinere a copilui major. Copilul major este îndreptăţit a pretinde de la părinţii acestuia o pensie de întreţinere, însă cu îndeplinirea şi dovedirea unor condiţii esenţiale, respectiv nevoia.
Sub aspectul acestei condiţii, spre deosebire de copilul minor care este prezumat de lege că fiind în „nevoie”, majorul trebuie să probeze această situaţie, precum şi faptul că se află într-o stare de imposibilitate de a muncii.
Referindu-ne la situaţia copilului aflat în continuarea studiilor, am putea spune că acesta se află într-o imposibilitate obiectivă de a muncii, care derivă din necesitatea satisfacerii unor condiţii de ordin social, mai precis necesitatea de instruire, care implică atât o pregătire practică cât şi teoretică.
În consecinţă, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor de mai sus, copilul major este îndreptăţit a primi întreţinere de la părinţii acestuia în situatai în care se află în continuarea studiilor, indiferent dacă acesta urmează cursurile unei instituţii de învăţământ particular ori de stat, precum şi indiferent de situaţia să şcolară. Cu toate acestea, socotim că instanţă va trebui să verifice şi să ţină cont de situatai şcolară a creditorului, pentru că ar fi de nepermis acordarea unei pensii prea mari unei persoane care prezintă o situaţie şcolară dezastruoasă şi care dovedeşte lipsă de interes faţă de pregătirea pentru care este susţinut financiar. Astfel, rămâne instanţei sarcină de a stabili întinderea pensiei (cuantumul acesteia) şi în raport de circumstanţele arătate.

Sub aspect temporar, precizăm că în mod constant în practică s-a stabilit că aceasta se acordă până la vârstă de 25 ani, cel mult 26 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara theya_05 theya_05 daca baiatul meu implineste luna aceasta 18 ani, dar este elev in clasa a XI-a, la zi, tatal lui mai are obligatia platii pensiei alimentare ? ce demersuri ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Un copil major dar inca elev poate primi pensia alimentara pana la terminarea studiilor? moldoveanu mihaela moldoveanu mihaela fiul meu primeste pensie alimentara si atat adica de11 ani tatal lui nici macar un tel. nici nu stie cum mai arata, in mai face 18 ani dar inca este elev poate ... (vezi toată discuția)