avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata oficial pensie alimentara iar acum copilul are 20 de ani si e student si sustinut financiar tot de mama ; m-ar interesa daca se poate solicita retoactiv pensie alimentara,pentru anii anteriori si daca se poate solicita pentru perioada de acum copilul fiind student , avand 20 de ani ; mentionez ca tatal are o firma mica , particulara , unde nu ar putea figura dividende , si cum s-ar determina venitul lui in acest caz. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:31, 19 Ianuarie 2010
In situatia in care pana in prezent nu s-a solicitat obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere si nu exista o hotarare judecatoreasca in acest sens,pensia pentru copilul aflat in perioada de studii,trebuieste formulata de acesta,devenind major,de la data introducerii si pana la la terminarea studiilor,dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani,cu conditia ca studentul sa nu aiba alte surse de venit din activitati proprii..
Daca a existat o hotarare de obligare la pensie a tatalui se poate solicita pensia restanta pe ultimii trei ani,restul perioadei neachitate,intrand in prescriptia extinctiva de trei ani
1. Daca, cu ocazia divortului si a incredintarii minorului mamei, nu i s-a stabilit de instanta o pensie de intretinere, acesta nu o poate solicita retroactiv.
2. Daca, in hotararea de divort s-a stabilit si obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului, dar aceasta nu a fost platita si nici solicitata pe calea executarii silite, se poate solicita executarea silita pentru creanta constand in pensia datorata minorului pe ultimul an inainte de implinirea varstei de 18 ani, deoarece minorul a devenit major de 2 ani de zile, iar pensia era datorata minorului pana la varsta de 18 ani.
3. Daca minorul devenit major este in continuarea studiilor, atunci acesta trebuie sa introduca personal o actiune in instanta impotriva debitorului obligatiei - tatal sau - pentru obligarea acestuia la plata unei pensii de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor pana la varsta de 26 de ani daca majorul nu are venituri si face dovada ca urmeaza o forma de invatamant. Daca actiunea se admite, debitorul va fi obligat la plata pensiei majorului de la data introducerii actiunii. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara croberta croberta Daca un salariat a platit pensie alimentara copilului pina la 18 ani , dupa aceasta varsta copilul trebuie sa.si dea in judectata tatal pt a beneficia in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara SamTea SamTea buna ziua! fiica mea in varsta de 21 de ani, studenta la zi anul 2, nu beneficiaza de pensie alimentara din partea tatalui sau deoarece acesta nu considera ca ... (vezi toată discuția)