avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv

Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului pensie de intretinere, actiune care i-a fost respinsa chiar in ziua in care fiul meu implinea 18 ani, pe motiv ca actiune este indreptata gresit impotriva mea.De la acea data pana in prezent nu am mai primit nimic de la el.Am sunat la compania la care lucreaza sa intreb de ce nu-mi mai trimit pensia de intretinere si au spus ca nu mai este problema lor intrucat asa a spus tatal.Decim de circa 3 ani fiul meu nu a mai beneficiat de pensie desi este student la zi la o facultate de stat.Azi a introdus in numele lui o actiune pentru stabilire pensie insa ce pot face sa recuperez banii pierduti?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:50, 18 Iunie 2010
Sa solicite instantei si obligarea la plata pensiei alimentare din urma cu cel mult 3 ani de zile.
In situatia in care vechea hotarare a fost valabila numei pe perioada minoratului copilului, iar pensia minorului a fost achitata, nu poate fi solicitata de catre major instantei pensia de intretinere pe ultimii 3 ani atata timp cat nu are o hotarare in acest sens pronuntata cu mai bine de 3 ani in urma.
Daca majorul avea o hotarare in acest sens, iar debitorul nu-si indeplinea obligatia, trebuia sa investeasca hotararea cu titlu executoriu si sa ceara executarea silita a sumelor pe o perioada de maxim 3 ani in urma.
Acesta trebuie sa introduca (din cate inteleg, abia acum a introdus-o) o cerere de obligare a parintelui la plata pensiei de intretinere a majorului aflat in continuarea studiilor, iar instanta - daca cererea este intemeiata, il va obliga pe debitor la plata pensiei NUMAI de la data introducerii cererii, deoarece se considera ca de atunci a intervenit starea de nevoie a reclamantului.
Necunoasterea legii nu exonereaza de consecintele acesteia. ;)
Banii pierduti raman pierduti.Instanta nu va obliga paratul la plata pensiei de intretinere decat de la data introducerii actiunii si nu retroactiv deoarece se considera ca acela este momentul in care reclamantul ( copilul major-student) se afla in nevoie.
Momentul limita al obligarii paratului prin sentinta anterioara a fost cel al implinirii varstei de 18 ani a copilului, moment din care obligatia nu mai susbzista conform hotararii, astfel ca era necesara stabilirea unei pensii in favoarea copilului major imediat dupa ce a fost admis la facultate.:sorry:
freeelis a scris:

Sa solicite instantei si obligarea la plata pensiei alimentare din urma cu cel mult 3 ani de zile.

Multumesc frumos pentru raspuns dar cum fac asta?Printr-o noua actiune in instanta?
Majorul - la 21 de ani - nu poate introduce o cerere de obligare a debitorului la plata unei pensii in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, retroactiv, pentru ultimii 3 ani, in baza hotararii prin care s-a stabilit pensia de intretinere in favoarea minorului care era valabila pana la implinirea varstei majoratului, de 18 ani.
Pe cale de consecinta, daca introducea actiune de stabilire pensie major la varsta de 18 ani, fiind in continuarea studiilor si fara venituri, la ramanerea irevocabila a acesteia, in caz de neplata putea sa ceara executarea silita a debitorului neplatnic.
Acum i se va acorda pensie, daca va fi admisa cererea, de la data introducerii actiunii. ;)

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate Adi99 Adi99 Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)