avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara dupa majorat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara dupa majorat

cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student?
si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani?
multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:40, 21 Martie 2013
De obicei in sentinta civila se specifica faptul ca pensia alimentara se plateste de catre parat pana la implinirea varstei de 18 ani.Daca suntenti student la invatamant curs de zi ,depuneti actiune in instanta pentru acordare pensie intretinere anexand adeverinta de la facultate in care sa se specifice ca sunteti student la invatamant curs de zi.Pensia se acorda cu data introducerii actiunii in instanta.
Conform art. 499 din noul Cod civil, parintii sunt obligati sa acorde intretinere copilului lor minor, obligatia de intretinere mentinandu-se pana cand copilul devine major, sau pana implineste varsta de 26 de ani, in cazul in care isi continua studiile.


Textul de lege stabileşte situaţia copiilor majori aflaţi în continuarea studiilor care au o situaţie echivalentă acelora aflaţi în incapacitate de a munci, căci prin incapacitate de muncă nu trebuie înţeleasă numai incapacitate de ordin medical ci şi aceea datorată satisfacerii unor cerinţe de ordin social , cum sunt acelea ce decurg din necesitatea frecventării cursurilor liceale , postliceale sau învăţământ superior.

Naşterea efectivă a dreptului la întreţinere şi a obligaţiei corelative este data întrunirii cumulative a celor două condiţii: starea de nevoie a creditorului şi existenţa mijloacelor necesare în patrimoniul debitorului, astfel că pensia se acordă în măsura în care este cerută şi se datorează de la data chemării în judecată.





Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1.Prin formularea unei actiuni de stabilire pensie intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor si dovedirea continuarii studiilor prin depunerea unei adeverinte eliberate de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.
Actiunea se formuleaza de catre dvs.in contradictoriu cu parintele care urmeaza a fi obligat la plata pensiei de intretinere si este scutita de plata taxei de timbru.
2.Obligatia de plata a pensiei de intretinere inceteaza de drept ca urmare a implinirii varstei majoratului asa cum de altfel instanta a prevazut in hotararea prin care pensia a fost stabilita in favoarea copilului minor ( nu mai tarziu de implinirea varstei de 18 ani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara croberta croberta Daca un salariat a platit pensie alimentara copilului pina la 18 ani , dupa aceasta varsta copilul trebuie sa.si dea in judectata tatal pt a beneficia in ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere DJM DJM Tocmai am primit sentinta cu privire la pensia de intretinere pentru baiatul meu care deocamdata este minor . Care e procedura de urmat pt ca banii de ... (vezi toată discuția)
Buna seara!- pensie de intretinere major Rody76 Rody76 Copilul meu luna viitoare implineste 18 ani si inca este elev.Mai primeste pensie alimentara sau trebuie iar sa il dau in judecata pe fostul sot? (vezi toată discuția)