avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Daca un salariat a platit pensie alimentara copilului pina la 18 ani , dupa aceasta varsta copilul trebuie sa.si dea in judectata tatal pt a beneficia in continuare de aceasta (din toamna copilul va fi student) sau se ia in calcul vechea sentinta ?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:06, 14 Iulie 2015
Daca tatal refuza sa acorde intretinere copilului devenit major, copilul trebuie sa introduca o actiune in instanta prin care sa solicite obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor. Odata cu introducerea actiunii, va trebui sa faca si dovada continuarii studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani. Prin urmare, pentru ca o astfel de actiune sa fie admisa, este necesar ca majorul, in calitate de reclamant, sa faca dovada continuarii studiilor dupa implinirea majoratului, precum si dovada faptului ca nu se poate intretine din munca sau din bunurile sale (art. 524 NCC).
Daca prin acea hotarare s-a stabilit pensia de intretinere in favoarea minorului pana la implinirea varstei majoratului, aceasta inceteaza de drept la implinirea varstei de 18 ani.
Daca copilul devenit major continua studiile, atunci este necesara formularea unei noi actiuni de stabilire pensie, actiune ce va fi promovata in nume personal de copilul major in contradictoriu cu tatal sau, urmand ca in cadrul actiunii reclamantul sa faca dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu parintii legate de intretinere mariastan123 mariastan123 Buna. Am o problema cu parintii. Vreau sa merg la facultate dar ei nu vor sa ma sustina financiar. Stiu ca pana la 26 de ani sunt obligati sa ma intretina daca ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere DJM DJM Tocmai am primit sentinta cu privire la pensia de intretinere pentru baiatul meu care deocamdata este minor . Care e procedura de urmat pt ca banii de ... (vezi toată discuția)
Buna seara!- pensie de intretinere major Rody76 Rody76 Copilul meu luna viitoare implineste 18 ani si inca este elev.Mai primeste pensie alimentara sau trebuie iar sa il dau in judecata pe fostul sot? (vezi toată discuția)