avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme cu parintii legate de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme cu parintii legate de intretinere

Buna. Am o problema cu parintii. Vreau sa merg la facultate dar ei nu vor sa ma sustina financiar. Stiu ca pana la 26 de ani sunt obligati sa ma intretina daca continui studiile. Ma puteti indruma putin in legatura cu pasii pe care trebuie sa ii urmez? as vrea sa merg la un mediator/avocat/notar pentru a rezolva mai rapid problema deoarece in instanta stiu ca dureaza mai mult. Stit cumva cam cat pot sa le cer pe luna si cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:53, 15 Iulie 2015
Fiind un conflict de familie puteti apela la un mediator poate rezolvati aceasta problema pe cale amiabila.
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Daca unul dintre parinti refuza sa acorde intretinere copilului devenit major, copilul trebuie sa introduca o actiune in instanta prin care sa solicite obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere pana la terminarea studiilor. Odata cu introducerea actiunii, va trebui sa faca si dovada continuarii studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani. Este necesar ca majorul, in calitate de reclamant, sa faca dovada continuarii studiilor dupa implinirea majoratului, precum si dovada faptului ca nu se poate intretine din munca sau din bunurile sale (art. 524 NCC).
" ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii."
puteti va rog sa imi explicati la ce se refera?
puteti obtine in instanta un sfert din salariul net al fiecaruia , in banii astia intra casa, masa.
Ce inseamna ca nu va intretin, va dau afara din casa daca dati la facultate ?
Daca veti fi admis la un loc la buget si mai si munciti in timpul facultatii part time, cred ca nu se supara nimeni.
deci daca parintii au 1 copil se da 1/4 din venituri, daca au 2 se da 1/3 si daca au 3 sau mai multi se da 1/2.
eu mai am un frate minor, dar nu cere si el intretinere deoarece pe el il intretin. cum se procedeaza?
Atunci maxim ce se poate stabili, e 1/6

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere copii rodicaacidor rodicaacidor Sunt divortata de sot.Avem impreuna 2 copii(fete). Minora are pensie de intretinere 290 lei (marita din septembrie de la 195 lei). Cealalta fata ,are 19 ani si ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil major student eu-parinte eu-parinte Cu ce sume de bani trebuie sa contribuie parintii (divortati) la intretinerea copilului lor major care este student in anul II? Ce obligatii le revin acestor ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)