avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv

Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului pensie de intretinere, actiune care i-a fost respinsa chiar in ziua in care fiul meu implinea 18 ani, pe motiv ca actiune este indreptata gresit impotriva mea.De la acea data pana in prezent nu am mai primit nimic de la el.Am sunat la compania la care lucreaza sa intreb de ce nu-mi mai trimit pensia de intretinere si au spus ca nu mai este problema lor intrucat asa a spus tatal.Decim de circa 3 ani fiul meu nu a mai beneficiat de pensie desi este student la zi la o facultate de stat.Azi a introdus in numele lui o actiune pentru stabilire pensie insa ce pot face sa recuperez banii pierduti?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 09:50, 18 Iunie 2010
Dar, daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in care este prevazut faptul ca fostul sot in cazul in care minorul isi continua studiile superioare este obligat sa plateasca pensia de intretinere pina la 26 de ani , atunci nu este posibil sa se ceara pe ultimii 3 ani?
Hotararea de stabilire a pensiei de intretinere in favoarea minorului nu poate fi folosita de major. Aceea are valabilitate numai pana la varsta de 18 ani a minorului, iar in acea hotarare, reclamant este mama si parat tatal copilului minor.
In cazul majorului, este necesara introducerea unei actiuni de catre major in calitate de reclamant impotriva tatalui debitor in care sa dovedeasca faptul ca este in continuarea studiilor si nu are venituri.
Daca in situatia minorului, starea de nevoie se prezuma si nu trebuie dovedita, in situatia majorului, acesta trebuie sa dovedeasca aceasta stare de nevoie, din aceasta cauza majorul nu poate folosi hotararea prin care avea drept de intretinere de la tata cat era minor.
Per a contrario, actiunile majorilor aflati in continuarea studiilor in stabilirea pensiei de intretinere de catre parintele caruia nu i-a fost incredintat cat era minor, nu ar avea o logica. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gordojmu gordojmu Intrebarea ar fi : daca se mai poate solicita in instanta, pensie alimentara pentru un copil, daca : divortul a survenit in 1993 si nu s-a solicitata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate Adi99 Adi99 Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)