avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate

Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ani, partea ei de pensie s-a oprit. Nu am facut cerere pentru continuarea pensiei, desi ar fi trebuit deoarece fiica mea a continuat studiile. Astazi are 23 de ani, face a doua facultate, iar cheltuielile materiale incep sa se resimta.
As dori sa stiu daca fiica mea are dreptul sa ceara tatalui ei sa-i plateasca o pensie alimentara, avand in vedere ca ea nu traieste in Romania. Daca da, are dreptul sa ceara sa i se plateasca din urma partea de pensie cuvenita restanta, pe perioada de la 18 la 23 ani.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:31, 18 Iunie 2009
da, fiica face ea personal cerere, iar tatal trebuie sa-i plateasca ana la 26 ani daca va mai fi studenta sau va face un master.
sigur ca poate sa-i ceara de la data cand a incetat sa i-o mai plateasca, dar el poate invoca faptul ca o datorie se prescrie in 3 ani. deci el ii va plati ce nu i-a dat de la 20 ani incoace.

av.m.vasilescu
Chiar daca fiica nu mai locuieste in tara, are dreptul sa deschida o actiune pentru plata pensiei de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai mult de implinirea varstei de 26 de ani.
Actiunea trebuie facuta in Romania.....si va avea sorti de izbanda.
:D va multumesc pentru informatie si mai ales pentru promptitudine.
Felicitari pentru intiativa acestui site.
Pensia de intretinere se acorda de catre instanta pana la majoratul minorului. Deci era corect ca la implinirea varstei de 18 ani pensia sa fie sistata.
La implinirea varstei de 18 ani, copilul major se poate adresa instantei pentru stabilire pensie intretinere major, cu conditia sa isi continue studiile si sa se afle in ''nevoie''.
Pensia de intretinere se acorda de la data introducerii actiunii sau de la data pronuntarii hotararii; fiica nu popte cere pensia de intretinere din urma pentru perioada 18-23 ani daca nu a avut o hotarare judecatoreasca in acest sens; daca in perioada cat a urmat prima facultate nu a solicitati instantei stabilirea pensiei de intretinere pentru ea ca si copil major aflat in continuarea studiilor inseamna ca nu s-a aflat in ''nevoie'', ea nu are ''partea de pensie cuvenita restanta'' (moral, da, avea dreptul la ajutor din partea parintelui, dar legal, din lipsa hotararii, nu).
Fiica poate introduce actiune in instanta prin care sa solicite plata pensiei de intretinere de catre tatal sau. Fiind majora, trebuie sa demonstreze in primul rand continuarea studiilor si apoi starea de nevoie, faptul ca programul de la facultate nu ii permite sa isi gaseasca un loc de munca.
Sunt de acord cu mesajul postat de avokitten.
Pensia alimentara poate fi ceruta pentru anii din urma, iar in cazul in care se va invoca prescriptia dreptului la actiune, drepturile la pensie se vor reduce la ultimii trei ani.

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)