avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara pentru copil plecat in strainatate

Cand am plecat definitiv in strainatate, copiii erau minori si tatalui lor i se retinea lunar pensia alimentara convenita. Cand fiica cea mare a implinit 18 ani, partea ei de pensie s-a oprit. Nu am facut cerere pentru continuarea pensiei, desi ar fi trebuit deoarece fiica mea a continuat studiile. Astazi are 23 de ani, face a doua facultate, iar cheltuielile materiale incep sa se resimta.
As dori sa stiu daca fiica mea are dreptul sa ceara tatalui ei sa-i plateasca o pensie alimentara, avand in vedere ca ea nu traieste in Romania. Daca da, are dreptul sa ceara sa i se plateasca din urma partea de pensie cuvenita restanta, pe perioada de la 18 la 23 ani.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:31, 18 Iunie 2009
Numai pentru ultimii trei ani poate fi recuperata pensia de intretinere , intrucat incident e termenul general de prescriptie , cel de 3 ani , care stinge dreptul la actiune , in sens material.
Ramanarea in pasivitate conduce la stingerea dreptului de a actiona in vederea sesizarii organelor abilitate .Cu privire la marirea cuantumului pensiei de intretinere, competenta e judecatoria in a carei raza teritoriala domiclieaza reclamantul sau paratul, intrucat art 10 Cod .Proc Civila instituie o competenta alternativa in acest caz.
Vor fi avute in vedere veniturile ce prezinta caracter de continuitate (in sensul permanentei , spre exmplu , pe cel putin 6 luni).Va puteti interesa de veniturile realizate , pt justa individualizare a cuantumului pensiei.Succes.
O speta reala - cerere inregistrata la data de 30.01.2009 prin care se solicita stabilirea pensiei de intretinere precum si plata din urma incepand cu ianuarie 2006.
La termenul din 18/05/2009 solutia este urmatoarea:Admite in parte actiunea; admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune respinge cererea pentru acordarea sumelor cuprinse in perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2009.

Pensia de intretinere a copilului minor a incetat la data cand acesta a implinit 18 ani.
Dvs trebuie sa depuneti o cerere de pensie de intretinere a copilului major, caz in care pensia se acorda retroactiv doar in condtii extrem de stricte (daca de ex. tata copilului l-a impiedicat pe acesta sa depuna cererea). In cazul dvs nu veti primii pensia retroactiv, ci doar de la data depunerii cererii.
Cu cat mai depuneti cererea mai repede cu atat mai bine...

PS Fundamentarea hotararii citata de m-ella mi se pare dogmatic falsa.
Aici nu este incidenta prescriptia... poti sa dai detalii privitoare la hotararea aia?
Mai aproape de adevar este o motivare de genul: daca pensia de intretinere nu s-a cerut, inseamna ca nu a existat starea de nevoie, astfel incat, neexistand conditiile acordarii pensiei, ea nu poate fi acordata.
Întreţinerea se datorează de la data înregistrării cererii de chemare în judecată, promovarea acţiunii având semnificaţia punerii în întârziere a debitorului.
Întreţinerea stabilită prin hotărâre judecătorească se acordă de la data cererii şi numai pentru viitor, deoarece finalitatea întreţinerii este aceea de a asigura beneficiarului satisfacerea nevoilor curente, iar dacă beneficiarul nu a solicitat pensie în trecut, înseamnă că nu s-a aflat în nevoie.
Deoarece întreţinerea este o obligaţie cu executare succesivă, dacă debitorul ar fi obligat să facă prestaţii şi pentru trecut, s-ar ajunge la transformarea obligaţiei într-o plată globală, probabil împovărătoare pentru debitor, ceea ce ar contraveni raţiunii de a fi a instituţiei. ;)
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)