avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... majorare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

majorare pensie alimentara

Divort cu copii: Am o hotarare din 2005 pentru o pensie de intretinere in cuantum fix in valoare de 600 lei pana la majorat, "cu posibilitatea majorarii acestui cuantum in cazul schimbarii situatiei de fapt conform art 44 C.fam." Pot sa-l actionez pe fostul sot in justitie pentru marirea pensiei alimentare? Pensia a fost platita pana acum, dar copilul are acum 15 ani, nevoile lui crescand, iar salariul fostului sot cu siguranta a crescut. Dupa 18 ani ce se intampla in cazul in care copilul urmeaza o facultate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:09, 4 Noiembrie 2011
Da, puteti!

si chiar este indicat sa faceti acest lucru, daca tatal copilului are acum venituri mai mari decat cele avute la momentul divortului.

Daca, copilul dupa implinirea varstei de 18 ani mai urmeaza o forma de invatamant la zi, copilul, poate solicita instantei sa stabileasca in sarcina tatalui sau plata pensiei de intretinere in continuare pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.
Conform C.Fam., cuantumul pensiei de intretinere pentru un copil este de 1/4 din veniturile parintelui obligat la plata acesteia.Puteti sa faceti la judecatoria de domiciliu a minorului o cerere de majorare a pensiei de intretinere, solicitand obligarea paratului la plata unei patrimi din veniturile realizate de acesta .Cererea o faceti dvs in numele minorului pana la implinirea varstei de 18 ani.Dupa implinirea varstei de 18 ani, copilul va promova in instanta actiunea pt obligarea parintelui la plata pensiei de intetinere.
Succes !
Ca sa va scutesc de un drum >>>cautati sa vedeti mai intai daca veniturile fostului au crescut...,daca mai are si alte obligatii...,copii minori de intretinut... Succes!
Asa este!

Cu o singura precizare; instanta competenta este judecatoria in circumscriptia caruia domiciliaza paratul, adica tatal copilului.
Actiunea poate fi formulata si la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamantul conf. art.10 pct.7 c.proc.civ.-competenta alternativa.
Art. 10 c.proc.civ
In afara de instanta domiciliului paratului, mai sunt competente urmatoarele instante:
7. in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensia alimentara, instanta domiciliului reclamantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere! oana_alexandra oana_alexandra Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In anul 1998s-a pronuntat divortul , iar minorul a fost incredintat mamei , stabilindu-se o pensie de intretinere de 20% din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara stabilita corect ? g.corina g.corina Buna ziua, am si eu o problema legata de pensia alimentara.Am divortat in urma cu un an si am un copil de 17 ani si 4 luni. La divort copilul mi-a fost ... (vezi toată discuția)